Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

De 24 Uur van Le Mans: het Nederlandse Porsche perspectief

13 juni 2015

Amsterdam

• De magie van de 24 Uur van Le Mans gevat in een unieke videoserie
• Gijs van Lennep, Jan Lammers en Ben Pon jr. reden Le Mans met Porsches
• Warme herinneringen, bijzondere anekdotes

De 83e editie van de 24 Uur van Le Mans staat op het punt van beginnen. Porsche is er klaar voor met de pole position, de tweede en de derde startpositie. Vooruitlopend op de start – vanmiddag om 15.00 uur – blikken drie Nederlandse Le Mans-legenden terug op hún ervaringen in deze legendarische lange-afstandsrace: Gijs van Lennep, Jan Lammers en Ben Pon jr. Zij reden de race der races allemaal met Porsches en dat levert bijzondere verhalen op in deze serie ‘Herinneringen aan Le Mans’.

Gijs van Lennep won de 24 Uur van Le Mans in 1971 samen met Helmuth Marko in een Porsche 917. Van Lennep en Marko legden in die race een afstand van maar liefst 5.335,313 km af – een afstandsrecord dat pas in 2010 werd verbroken. In de Le Mans-video vertelt Van Lennep over de gevaren van de race, bijvoorbeeld over het moment wanneer je lichaam wil gaan slapen, maar je als coureur toch door moet. En dan is er nog een risicofactor: Van Lennep legt uit dat je juist geconcentreerd moet blijven op de momenten dat de race ‘in de zak’ lijkt.

Warme herinneringen
Jan Lammers bewaart warme herinneringen aan ‘Les 24 Heures’. Zijn eerste ‘ontmoeting’ met Porsche vond zelfs plaats op Le Mans. Hij was als 14-jarig jochie samen met Rob Slotemaker naar het circuit afgereisd voor de opnamen van ‘Le Mans’, de legendarische film van Steve McQueen. Lammers vertelt tevens over het lange rechte stuk waar geen eind aan leek te komen en de sensatie om met 300 km/u op de ‘escape road’ uit te komen. Bovendien legt hij uit waarom Porsche altijd zo succesvol is geweest op Le Mans.

Heel houden
Ben Pon jr. vond zijn eerste deelname aan Le Mans niet geweldig – hij en zijn copiloot reden er vooral op ‘heel houden’. Het echte plezier kwam in de volgende edities, waarin de nadruk op het echte racen lag. Pon laat in de video ook zijn licht schijnen over zijn favoriete Le Mans-auto en hij gaat in op de gevaren van het racen in korte mouwen en zonder riemen…

De ‘Herinneringen aan Le Mans’ video’s zijn te bekijken via deze link.