Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Digitaal, maar dan anders.

11 november 2019

Stap in een Porsche Taycan en je komt binnen in een compleet andere wereld – en toch voel je je meteen thuis.

Porsche Advanced Cockpit

Digitaal en verbonden: het interieur van de Taycan is de toekomst, maar dan wel op basis van de klassieke Porsche-tradities. Ook in de Advanced Cockpit van deze sportwagen is alles opgebouwd rondom de chauffeur en voor de chauffeur. De architectuur van het interieur stelt de rijder volledig in het middelpunt. De blik wordt als vanzelf naar het Curved Display getrokken. Dit display met een schermdiagonaal van 16,8 inch heeft drie vrij in te stellen klokinstrumenten en is speciaal gemaakt voor Porsche. Rechts hiervan bevindt zich het centrale display van 10,9 inch. Beide displays hebben vrijwel geen rand en sluiten zo aan bij het moderne smartphone-ontwerp. De designfilosofie is erop gericht om afleiding van de weg te vermijden. Het uiterlijk van het Curved Display verwijst bovendien terug naar klassieke Porsche-instrumentstijlen, zoals van de Porsche 911 G uit 1973. 

Display voor de bijrijder

Verveling is sowieso zeldzaam in een Porsche, maar met het optionele display voor de bijrijder zelfs volledig uitgesloten. De chauffeur heeft via de displays toegang tot alle gegevens over de toestand van de Taycan en kan bijvoorbeeld snelheid en actieradius opvragen. Naast de bestuurder kan de bijrijder een film kijken, muziek luisteren of de verdere route plannen met mooie tussenstops, rekening houdend met de verkeersinformatie. Daarnaast biedt het systeem een Pure Mode: de ruststand voor optimaal ontspannen rijplezier.

Stuurwiel

Nieuw voor Porsche: een toets voor de spraakbesturing in het stuur. Ook is er een knop bij gekomen om de gewenste recuperatie (aan/uit/automatisch) in te stellen, en een vrije toets. Via het Porsche Communication Management kan de chauffeur hier zelf een functie aan toekennen. Taycan-kopers die kiezen voor een multifunctioneel GT-sportstuur hebben ook de beschikking over een knop voor de rijmodus: Range, Normal, Sport, Sport Plus of Individual. 

 

Power on

De geroutineerde Porsche-rijder zoekt het startcontact natuurlijk links van het stuur en de Taycan stelt niet teleur: met een druk op de knop komt de wagen tot leven.

Connectiviteit

Het genot van een Porsche – ook de Taycan – zit ’m in het rijden, bij voorkeur zelf. Maar de configuratie is wel degelijk flexibel. Met Functions on Demand kun je in de toekomst op ieder gewenst moment nieuwe functies toevoegen, ook lang na de aanschaf of alleen tijdelijk, voor een bepaalde trip. Tegen een eenmalige prijs, als flatrate of met een abonnement. De software-updates worden draadloos geïnstalleerd. De diverse functies komen stapsgewijs in steeds meer landen beschikbaar.

 

Stoelen

In de uitvoering voor vier personen vormen twee aparte stoelen met geïntegreerde hoofdsteun het achterinterieur. De passagiers zitten laag, net zo dicht op het asfalt als de chauffeur en de bijrijder. Voor een reis kunnen de achterstoelen worden neergeklapt om plaats te maken voor bagage. Op verzoek kan het volledige interieur ook zonder leer worden geleverd.

Bedieningsconcept 

De bediening van de Taycan is geen eenrichtingsverkeer, maar een samenwerking tussen auto en chauffeur. Alle interfaces zijn daar waar ze intuïtief logisch zijn, niet daar waar toevallig een scherm is. Porsche heeft gekozen voor meerdere displays met gebruiksvriendelijke touchbediening en vele opties voor persoonlijke configuraties. Alle voertuigfuncties bevinden zich op het bovenste bedieningsniveau, zodat de selectie niet afleidt van de weg. De Taycan ondersteunt voertuigspecifieke instellingen in real-time met graphics in 3D. De spraakbesturing luistert naar de begroeting “Hey Porsche!” en werkt met natuurlijk taalgebruik, net als vele smartphonemodellen. De Taycan verstaat dus een zin als “Ik heb het koud” en schakelt dan automatisch de verwarming in.

Chronograaf

Digitalisering heeft zijn grenzen: de chronograaf in het instrumentenpaneel van het Sport Chrono-pakket werkt traditioneel analoog. Porsche blijft Porsche.