Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

‘Hier word ik oud’

29 juli 2022

Amsterdam, 29-07-2022.

Geen tijd om je Porsche te brengen voor onderhoud? Druk aan het werk of geen zin? Geen probleem. Porsche Centrum Amsterdam heeft in die gevallen een haal-en brengservice. De pure Amsterdammer Peter Maas (60) is lid van het chauffeursteam. Hij haalt je auto op de opgegeven plek, en brengen ‘m na het onderhoud of reparatie ook weer terug. “Ik zit goed bij Porsche Centrum Amsterdam; hier word ik oud.”

“Ik ben een honderd procent Amsterdammer, ken je het horen? Ik praat wel wat plat, maar ik ben en blijf mezelf. Ik ben opgegroeid in de Kinkerbuurt, een berucht buurtje. Ik heb daar een schitterende jeugd gehad. Lekker voetballen in de straat; we zochten dan ieder een mooie wagen uit en gebruikten die als doel. Je moest de bal onder de wagen schoppen, maar soms ging ‘ie ook wel eens tegen de deur aan. Wij vonden dat niet erg; de eigenaar zal daar toen wel anders over gedacht hebben.

Ouwe vent 

Ik ben nou zestig; ik heb al kleinkinderen. Maar ik voel me helemaal niet oud. Vroeger, toen was je een ouwe lul als je zestig was. Maar nu ik zelf die leeftijd heb bereikt, vind ik dat natuurlijk helemaal niet. Mensen zijn tegenwoordig veel jeugdiger dan vroeger. Ik werk bij Porsche Centrum Amsterdam met jongens van 23-24 jaar oud. Ik heb ze wel eens rechtstreeks gevraagd of ze vinden dat ik een ouwe vent ben. Ze zeggen dat ze dat helemaal niet zo ervaren. Oké, ze zeggen in eerste instantie ‘u’ tegen mij, maar daar ben ik allergisch voor. Gewoon ‘Peter’ en ‘jij’; daar voel ik me lekker bij.

Taxichauffeur

Ik ben na de lagere school naar de LTS gegaan en heb daar mijn diploma metselaar/tegenzetter behaald. Ik heb een paar maanden in de bouw gewerkt, maar kreeg toen hoogtevrees. Ik heb een beetje metselwerk gedaan op de grond, maar dat was natuurlijk niks. Daarna ben ik bij de PTT gaan werken, midden in Amsterdam. Maar dat vond ik ook niet leuk, dus ben ik eind 1983 taxichauffeur geworden bij de TCA. Ik ben tot twee jaar geleden zelfstandig ondernemer geweest en reed de laatste jaren voornamelijk internationale hotshots uit het financiële circuit. Maar door de corona lag heel mijn business ineens op zijn kont. Alles werd gecanceled. Toen ben ik gaan zoeken naar werk, want stilzitten kan ik niet en de rekeningen moesten ook betaald worden. Ik heb zelfs klikobakken schoongemaakt. Van zelfstandig ondernemer in een net pak heb ik zeven maanden containers gereinigd. Eigenlijk was het best leuk werk.

De mooiste functie

Toen hoorde ik dat Porsche Centrum Amsterdam iemand zocht voor de afdeling Transport & logistiek. Ik heb met de toenmalige salesmanager een leuk gesprekje gehad van tien minuten en zat binnen. Nu stuur ik hier de logistiek een beetje aan en haal en breng zelf ook auto’s bij klanten. Ik heb binnen dit bedrijf de mooiste functie die je kunt bedenken. Ik rij in de mooiste Porsches van de wereld, spreek de leukste mensen en opa krijgt er nog voor betaald ook! Beter wordt het niet.

Kindje

De eerste auto die ik moest ophalen was een Porsche 911. Zoals iedereen zocht ik vergeefs naar het contactslot dat bij een Porsche links zit. Wist ik veel! Een Porsche rijder is anders dan een Mercedes- of Audi-rijder. Hun Porsche is een kindje voor ze. Het zijn altijd liefhebbers. Als je nooit Porsche hebt gereden, kun je bijna niet begrijpen hoe het is om in zo’n auto te rijden. Ik dacht dat een Mercedes een subliem rijdende auto was – ik heb er altijd in gereden toen ik nog in het taxivervoer zat – maar die kan niet in de schaduw staan van een Porsche. Ik krijg soms kippenvel als ik in een Porsche rijd. Hoewel het de goedkoopste Porsche is, vind ik de Boxster 718 een van de fijnste modellen.

Droombaan

Ik moet wat meer delegeren, werd me laatst verteld. Maar dat zit niet in mijn bloed. Ik ben er een van aanpakken. ‘Rustig an’ is er voor mij niet bij. Als ik zie dat er iets moet gebeuren, heb ik de neiging het zelf te doen in plaats van te wachten tot een ander het doet. Ik wil nooit meer terug naar de taxi, hoe leuk ik het ook heb gehad. Ik zit goed bij Porsche Centrum Amsterdam; hier word ik oud. Dit is nu mijn droombaan.”