Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche stapt in de Formule E

28 juli 2017

Porsche stapt in het seizoen 2019 met een fabrieksteam in de Formule E. Als gevolg hiervan stopt het merk eind dit raceseizoen met de deelname aan de LMP1-klasse van het FIA World Endurance Championship (WEC). Porsche blijft wel de 911 RSR inzetten in de GT-klasse van het WEC en komt aan de start van de befaamde klassieke langeafstandsraces 24 uur van Le Mans en het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Het nieuwe beleid op de internationale circuits vloeit voort uit de zogeheten Porsche Strategy 2025 waarin Porsche de toekomst van het merk heeft belicht. Porsche ontwikkelt de komende jaren zowel pure GT’s als elektrisch aangedreven sportwagens als de Mission E, de eerste volledige elektrische auto van Porsche. “Met deze ontwikkelingen is een succesvolle toetreding tot de Formule E een logisch gevolg. De mogelijkheden om binnenshuis nieuwe technieken te ontwikkelen, maken de Formule E voor ons zeer interessant,” aldus Michael Steiner, verantwoordelijk voor Research en Development bij Porsche. “Porsche werkt met innovatieve, alternatieve aandrijvingsconcepten. Voor ons is de Formule E de ultieme competitieve omgeving waarin we high performance auto’s verder kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van milieuvriendelijkheid, efficiëntie en duurzaamheid." Porsche heeft dit jaar al de eerste stappen gezet om een eigen Formule E raceauto te bouwen.

Nummer één
Parallel aan de ontwikkeling van de elektrische racer versterkt Porsche ook zijn inzet in de GT-klasse. “De verscheidenheid aan fabrikanten en de kwaliteit van zowel de WEC als de IMSA hebben ons ertoe gebracht onze inzet te versterken en ons te concentreren op de inzet van de 911 RSR," aldus Steiner. "We willen de nummer één zijn. Om dat te verwezenlijken, gaan we vergaand in deze klasse investeren."

Overwinningen
Na vier zeer succesvolle jaren, drie opeenvolgende zeges bij de 24 uur van Le Mans en twee wereldkampioenschappen in 2015 en 2016 voor zowel het team als de rijders verlaat Porsche nu de LMP1-klasse. Dit jaar gaat het fabrieksteam uit Weissach de twee wereldkampioenschapstitels nog een laatste keer verdedigen. Het raceseizoen stopt 18 november op het circuit van Bahrein.Fritz Enzinger speelde als vice president LMP1 een centrale rol bij de succesvolle terugkeer van Porsche naar deze klasse in 2014. "Het opbouwen van een geheel nieuw Le Mans-team was een enorme uitdaging,” aldus Enzinger. “Door de jaren heen hebben we een succesvol en professioneel team ontwikkeld. Dit is de basis voor onze toekomst. Ik ben er zeker van dat we dit hoge niveau ook in de Formule E zullen behouden.”

Porsche houdt het huidige LMP1-team volledig intact, inclusief de fabrieksrijders. Naast de deelname aan andere raceseries en de intensieve voorbereiding op Formule E, bekijkt Porsche ook andere mogelijkheden voor deelname op het circuit.

Elektrisch
De Formule E is de eerste raceserie ter wereld waarbij alleen met volledig elektrisch aangedreven auto’s wordt gereden. De International Automobile Federation FIA, die ook verantwoordelijk is voor de Formule 1, startte in september 2014 met deze raceserie. Het doel is om wereldwijd meer enthousiasme te kweken voor elektromobiliteit en daarnaast nog meer jongeren met autosport kennis te laten maken. In tegenstelling tot de meeste klasses begint het seizoen in het najaar en eindigt het in de zomer. De racelocaties zijn speciaal ontworpen stratencircuits in het centrum van grote steden; de autosport komt hiermee letterlijk naar de toeschouwers toe. Elektromobiliteit speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van de toekomst, vooral in stedelijke gebieden.