Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Rembrandts Meesterleerlingen en Porsches Meisterstuck.

12 oktober 2017

Porsche Centrum Amsterdam is trotse sponsor van de tentoonstelling ‘Ferdinand Bol en Govert Flinck - Rembrants Meesterleerlingen’. Van 13 oktober 2017 t/m 18 februari 2018 presenteren Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis de eerste tentoonstelling ooit over de twee bekende schilders. 

Meisterstuck
Elke Porsche voldoet aan bepaalde design kenmerken zodat elke Porsche uniek en onmiskenbaar is. Al is en blijft de Porsche 911 de meest bekende Porsche. Zo hebben wij het Meisterstuck van Porsche, een 911 Turbo S, geheel in stijl omgetoverd met de zelfportretten van Ferdinand Bol en Govert Flinck.

Twee musea, één gedachte
Vanuit de hele wereld komen vele schilderijen, uit musea en particuliere collecties, voor deze dubbeltentoonstelling in Amsterdam samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17e eeuw weer terug in onze hoofdstad. In de tentoonstelling wordt het meesterschap van Ferdinand Bol en Govert Flinck in de zeventiende eeuw op twee locaties uitgediept die complementair zijn aan elkaar: opleiding aan de ‘eerste kunstacademie’ versus zelfstandigheid op de kunstmarkt.

In het Rembrandthuis, de plek waar de leermeester van Ferdinand Bol (1616-1680) en Govert Flinck (1615-1660) bijna twintig jaar heeft gewoond en gewerkt, ligt de nadruk op hun leertijd bij Rembrandt. Aan de hand van vele kunstwerken wordt de bezoeker meegevoerd naar de jonge jaren van de beginnend schilders en hun opleidingstijd, kort na elkaar, bij Rembrandt.

In het Amsterdam Museum ervaart de bezoeker dat Bol en Flinck zijn uitgegroeid tot zelfstandige meesters. Geholpen door een zorgvuldig opgebouwd netwerk wisten de ambitieuze schilders door te dringen tot de absolute top van de kunstmarkt. De twee generatiegenoten werden daarmee niet alleen geduchte concurrenten van hun voormalige leermeester, maar ook van elkaar. Zij waren nog tijdens hun leven succesvoller dan Rembrandt.

Twee andere locaties in de stad, het Paleis op de Dam en Museum Van Loon, sluiten aan bij de tentoonstelling door in dezelfde periode aandacht aan de twee kunstenaars te schenken. In de Hermitage Amsterdam vindt vrijwel gelijktijdig de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage plaats.

Twee kunstenaars, één leermeester
Bol en Flinck gelden als de twee belangrijkste leerlingen van Rembrandt. Hun indrukwekkende werk wordt wereldwijd bewonderd, straten zijn naar hen vernoemd – en na 350 jaar worden zij met deze tentoonstelling eindelijk uit de schaduw van hun leermeester gehaald. Met imposante portretten en dramatische voorstellingen gebaseerd op de bijbel of de oudheid voorzagen Bol en Flinck in een behoefte van hun opdrachtgevers, waaronder welvarende kooplieden en vertegenwoordigers van de maritieme en politieke macht.

Andere invalshoek
De tentoonstelling is rijk aan verhalen en biedt de gelegenheid om het Amsterdamse verhaal van de Gouden Eeuw vanuit verschillende perspectieven te laten zien. Regisseur en theatermaker Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth is uitgenodigd om vanuit zijn rijke theaterervaring en vertelkracht kanten van de Gouden Eeuw naar voren brengen die vaak niet zichtbaar zijn in schilderijen.