Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Sterk Porsche veld tijdens 24 uur van Daytona

19 januari 2018

Porsche viert tijdens de 24-uursrace op de Daytona International Speedway een zeer bijzonder jubileum. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Vic Elford, Jochen Neerpasch, Rolf Stommelen, Jo Siffert en Hans Herrmann achter het stuur van de 907LH (Longtail) de eerste van in totaal 22 overall overwinningen tijdens deze wereldberoemde langeduurrace voor Porsche de boeken in reden. Als meest succesvolle autofabrikant in de historie van dit prestigieuze evenement is Porsche tijdens de 56e editie op 27 en 28 januari aanstaande opnieuw sterk vertegenwoordigd. Het Porsche GT Team zet voor de openingsrace van het IMSA SportsCar Kampioenschap twee 911’s RSR in. De auto’s uit Weissach met startnummers 911 en 912 worden vergezeld door drie Porsches 911 GT3 R van klantenteams in de GTD-klasse. In totaal komen negen fabriekscoureurs en twee Young Professionals voor Porsche op Daytona in actie.

Porsche heeft zijn wereldwijde betrokkenheid bij het GT-racen dit seizoen verder uitgebreid en heeft organisatiewijzigingen doorgevoerd om dat mogelijk te maken. Pascal Zurlinden neemt de rol van Director GT Factory Motorsports over van Marco Ujhasi. Die laatste werkt voortaan nauw samen met Porsche Digital GmbH in zijn nieuwe functie van Project Manager Digitisation Motorsport. Sebastian Golz neemt het projectmanagement voor de 911 GT3 R op zich, evenals de raceweekenden met fabriekssteun in de Intercontinental GT Challenge, Blancpain Endurance Series en de 24 uur van de Nürburgring.

De race

Daytona vormt het kloppende hart van de Amerikaanse autosport. Samen met Le Mans is de 24-uursrace één van de beroemdste langeduurraces ter wereld. Vijftig auto’s en coureurs uit uiteenlopende wereldwijde autosportdisciplines treden aan op de 5,729 kilometer lange Daytona International Speedway, een ultramoderne autosportarena met twee steile, snelle bochten en een smalle binnensectie.

De Porsche coureurs

De 911 RSR met startnummer 911 wordt bestuurd door Patrick Pilet, Le Mans-winnaar Nick Tandy en Frédéric Makowiecki. Tweevoudig Le Mans-winnaar Earl Bamber, Laurens Vanthoor en Gianmaria Bruni ontfermen zich over de tweede 911 RSR van het Porsche GT Team met startnummer 912. Porsche levert tevens een aantal coureurs aan klantenteams die met de 911 GT3 R op Daytona aantreden. Patrick Long, Young Professional Mathieu Jaminet en Christina Nielsen - de ‘Porsche Selected Driver 2018’ – komen uit voor Wright Motorsports (#58). Sven Müller en Young Professional Matteo Cairoli komen in actie voor Manthey-Racing (#59). Jörg Bergmeister is dit seizoen wederom één van de vaste coureurs voor Park Place Motorsports (#73).

De Porsches

De 911 RSR beleefde afgelopen jaar op Daytona zijn succesvolle racedebuut. Naast updates aan de setup is de betrouwbaarheid van de auto voor 2018 verder verbeterd. De achterin gemonteerde krachtbron levert ongeveer 375 kW/510 pk, afhankelijk van de omvang van de restrictor. De uitzonderlijk grote achterdiffuser creëert samen met de achtervleugel met ‘zwanenhals’-steunen een grotere aerodynamische efficiency en een betere downforce. De 911 GT3 R won in 2017 de GTD-klasse op Daytona. Porsche gebruikte de 911 GT3 RS productieauto als basis voor de krachtige klantenauto, die goed is voor ruim 368 kW/500 pk en bedoeld is voor inzet in het wereldwijde GT3-kampioenschap. Dit seizoen is er voor teams een evolutiepakket beschikbaar.

De Porsche successen

Geen enkele fabrikant boekte zoveel successen op Daytona als Porsche. Naast 22 zeges heeft Porsche een recordaantal van 77 klasse-overwinningen op zijn naam staan. Met vijf overall overwinningen (1973, 1975, 1977, 1979 en 1991) en een klassezege in 1972 is de Amerikaanse racelegende Hurley Haywood de meest succesvolle Porsche coureur op Daytona.

De tijden

De 24 Uren van Daytona gaat op zaterdag 27 januari om 14:40 lokale tijd (20:40 CET) van start. Buiten de VS is de race te volgen via www.imsa.com.

Racekalender 2018

27/28 januari | Daytona International Speedway, Daytona/Florida

17 maart | Sebring International Raceway, Sebring/Florida

14 april | Long Beach Street Circuit, Long Beach/California

6 mei | Mid-Ohio Sports Car Course, Lexington/Ohio

2 juni | Detroit Belle Isle, Detroit/Michigan (alleen GTD/P)

1 juli | Watkins Glen International, Watkins Glen/New York

8 juli | Canadian Tire Motorsport Park, Bowmanville/Ontario

21 juli | Lime Rock Park, Lime Rock/Connecticut

5 augustus | Road America, Elkhart Lake/Wisconsin

19 augustus | Virginia International Raceway, Danville/Virginia

9 september | Mazda Raceway Laguna Seca, Monterey/California

13 oktober | Petit Le Mans, Road Atlanta, Braselton/Georgia