Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

26 keer van 0–200 km/u en terug met de nieuwe Porsche Taycan.

12 augustus 2019

De nieuwe Taycan heeft bij door ‘Fully Charged’ uitgevoerde tests laten zien dat de eerste volledig elektrische Porsche prestaties levert die onlosmakelijk bij het merk horen. De elektrische aandrijflijn van de Taycan is zo ontworpen dat zijn volledige vermogen onmiddellijk is in te zetten, zelfs als er meerdere keren achter elkaar wordt geaccelereerd. Diverse hotlaps over een circuit kostte de elektrische Porsche Taycan dan ook geen enkele moeite.

Een vierwielaangedreven pre-productievoertuig met meer dan 440 kW (600 pk) met een journalist achter het stuur accelereerde 26 keer achter elkaar van nul naar 200 km/u. De locatie voor de Sprint Challenge was het vliegveld in Lahr, in het zuiden van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De beelden van de asfaltvergruizende test zijn te zien op het YouTube-kanaal ‘Fully Charged’. Het kostte de rijder gemiddeld steeds iets minder dan tien seconden om de 200 km/u te bereiken. Het verschil tussen de snelste en de langzaamste poging bedroeg tijdens de tests slechts 0,8 seconden.

De nieuwe Taycan: de eerste volledig elektrische sportwagen van Porsche

Een uitgebreide reeks technische innovaties zorgt bij de Taycan voor een (letterlijk) adembenemende acceleratie, de typische trekkracht van een sportwagen en een soeverein vermogen dat permanent beschikbaar is:

• De twee krachtige elektromotoren op de voor- en achteras zijn zogeheten synchrone motoren met permanente magneet (PSM). Deze hebben een rotor met hoogwaardige permanente magneten die zorgen voor een natuurlijk magnetisch veld. Hierdoor beweegt de rotor synchroon met het roterende magnetische veld van de stator. De pulsomvormer (PWR) specificeert de frequentie van het rotatieveld in de stator en bepaalt zo de snelheid van de rotor. Dankzij hun structuur en functionaliteit, evenals hun uitstekende thermische gedrag, zijn de synchrone motoren met permanente magneten in staat om keer op keer de krachtige prestaties te leveren die typisch zijn voor de sportwagens van Porsche.

• Een uniek kenmerk van de elektromotoren van de Taycan is de zogeheten haarspeldwikkeling. In dit geval bestaan ​​de spoelen van de stator uit draden die niet rond zijn, maar juist rechthoekig. De draden zijn gebogen en doen denken aan haarspelden - vandaar de naam. De open uiteinden zijn aan elkaar gelast middels een laserstraal. De haarspeldtechnologie maakt het mogelijk om de draden strakker te verpakken en op die manier meer koper in de stator te brengen. Dit verhoogt het vermogen en het koppel terwijl het volume van de spoel gelijk blijft. Een ander belangrijk voordeel voor een prestatiegerichte auto zoals de Taycan is dat een haarspeldstator veel efficiënter is te koelen.

• De Porsche Taycan is de eerste in massa geproduceerde elektrische auto die op een systeemspanning van 800 volt rijdt, in plaats van de 400 volt waarop elektrische auto’s doorgaans rijden. Dit maakt onder andere een hoog continu- en laadvermogen mogelijk en vermindert het gewicht van de hoogspanningsbedrading. Met de Taycan is het niet alleen mogelijk om snel te rijden, maar ook om snel te laden.

• Thermisch beheer in combinatie met het aandrijflijnconcept (PSM en 800-volt technologie) zorgt voor de hoge reproduceerbaarheid als vermogen gewenst is. Door alleen te koelen als dat nodig is, verkrijgt de Taycan zijn sportieve rijprestaties - en dat meerdere keren achter elkaar. Porsche heeft een goed compromis gevonden tussen de prestaties en het bereik. In de winter maakt een intelligent thermomanagement ook een efficiënte en op behoeften gebaseerde verwarming mogelijk.

De topsnelheid van de Porsche Taycan is meer dan 250 km/u. Hij accelereert in minder dan 3,5 seconden van nul tot 100 km/u. De lithium-ion accu heeft een bruto capaciteit van zo’n 90 kWh. Porsche introduceert de nieuwe Taycan in september; begin volgend jaar staat de eerste volledig elektrische sportwagen van Porsche bij de dealer.

De testbaan: het vliegveld Lahr

Lahr, geopend in 1913 als een vliegveld voor de Zeppelin, is na de Tweede Wereldoorlog gebruikt als een militaire vliegbasis voor de geallieerden en vanaf 1967 door de Canadese NAVO-troepen. Als het vliegveld in 1994 de poorten sluit, gaat de ADAC Südbaden het voormalige vliegveld gebruiken als terrein om motorsportevenementen op te organiseren. Op de zogeheten Regio-Ring vinden van 1996 tot 1998 Formule- en toerwagenraces plaats waar tot zo’n 30.000 toeschouwers op afkomen. Tegenwoordig wordt het vliegveld aan de snelweg A5 (Karlsruhe/Basel) gebruikt voor zaken- en vrachtvluchten en voor test- en meetritten voor de auto-industrie.De testritten met de nieuwe Taycan vonden plaats in beide richtingen op de taxibaan van het vliegveld. Porsche gebruikte het hele circuit van ongeveer 2,3 kilometer. De buitentemperatuur was 28 graden Celsius.