Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Cayenne Turbo S E-Hybrid overtuigt met innovatieve dempingsystemen.

27 augustus 2019

De Cayenne Turbo S E-Hybrid is de sterkste en allersnelste SUV van Porsche ooit. Onder de kap van deze plug-in hybride ligt namelijk een 404 kW/550 pk sterke 4,0-liter V8-turbomotor die ondersteuning krijgt van een elektromotor die nog eens 100 kW/136 pk levert. Het systeemvermogen komt daarmee uit op een ongekende 500 kW/680 pk en 900 Nm. Daarmee sprint de Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid in 3,8 seconden naar 100 km/u en accelereert hij vervolgens door tot een top van maar liefst 295 km/u.

Het samenspel van talrijke innovatieve en grotendeels standaard dempingsystemen maakt bij de topversies van de Cayenne en Cayenne Coupé een perfecte combinatie van sportwagenbehendigheid, lange afstandscomfort en offroadkwaliteiten mogelijk. Alleen de achterasbesturing is een optie bij de Cayenne Turbo S E-Hybrid.

De belangrijkste onderstelsystemen van de Cayenne Turbo S E-Hybrid in een blik:

Porsche Traction Management (PTM) met elektronisch geregelde meervoudige plaatkoppeling: de actieve Hang-on vierwielaandrijving regelt adaptief en variabel de verdeling van de aandrijfkracht tussen de achteras en vooras. Voor een optimale krachtverdeling en tractie bij dynamisch rijden wordt de aandrijfkracht op de voorwielen in bochten verminderd, zodat de banden optimale zijwaartse grip kunnen opbouwen. Bij offroadrijden maakt het systeem gebruik van de volledig variabele verdeling van de aandrijfkrachten over de assen, voor ​​maximale tractie.

Luchtvering met drie kamers: de luchtvering met drie luchtkamers per schokdemper is voor diverse ondergrondsituaties afzonderlijk in te schakelen. Voor maximaal comfort is de vering ingesteld op een extreem lage basisveersnelheid. Als de rolbewegingen qua sterkte toenemen, schakelt het systeem onmiddellijk over naar hogere veersnelheden voor een optimale stabilisatie van de auto. Het systeem biedt de mogelijkheid om naast het normale rijniveau uit vijf rijhoogten te kiezen. Met uitzondering van het laadniveau worden deze automatisch ingesteld, afhankelijk van de rijsituatie en de geselecteerde rijmodus. Uiteraard heeft de bestuurder de mogelijkheid om de gewenste hoogte op elk moment zelf via de PCM te regelen. De enige uitzondering is de instelling ‘Laag’, die automatisch wordt geactiveerd vanaf 210 km/u en die voor meer stabiliteit bij hoge snelheid zorgt. De bodemvrijheid van de Cayenne Turbo S E-Hybrid kan tijdens het rijden tussen 245 en 162 millimeter variëren.

Porsche Active Suspension Management (PASM): de elektronische aanpassing van het schokdempersysteem regelt actief en continu de demping voor elk afzonderlijk wiel, afhankelijk van de conditie van de weg en de rijstijl van de bestuurder. Sensoren meten de bewegingen van de SUV die plaatsvinden tijdens het snel accelereren en remmen, in snelle bochten of op hobbelige wegen. De regeleenheid van de Porsche 4D Chassis Control berekent de huidige rijconditie en regelt de demperhardheid afhankelijk van de rijmodus die is geselecteerd.

Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC): de elektromechanische rolstabilisatie werkt met 48 volt-technologie en kan de torsiestijfheid van de stabilisatoren op de voor- en achteras binnen enkele milliseconden veranderen en op die manier de carrosserie actief stabiliseren. Bij zijdelingse krachten tot 0,8 g wordt bij een Cayenne met twee inzittenden elke zijwaartse beweging verminderd. De stabilisator is in twee delen verdeeld. Die delen worden met elkaar verbonden door een kantelmotor. Afhankelijk van de hoek van de carrosserie, kantelt de motor de twee helften in tegengestelde richting, waardoor het voertuig horizontaal blijft.

Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus): bij zeer sportief rijden verbetert het elektronische systeem de stuurprestaties en -precisie van de Cayenne en verhoogt het de tractie. Bij een dynamische rijstijl wordt bij het insturen van een bocht het wiel aan de binnenzijde van de bocht iets afgeremd. Daardoor komt er tijdelijk meer aandrijfkracht vrij op het wiel in de buitenbocht, waardoor er een extra draai-impuls volgt in de ingeslagen richting. Hierdoor stuurt de SUV directer en dynamischer de bocht in. Bovendien zorgt PTV Plus voor een merkbaar betere tractie bij het versnellen uit bochten door het differentieel selectief te vergrendelen.

Porsche 4D-Chassis Control: een centraal besturingssysteem knoopt alle chassissystemen die in het voertuig werken aan elkaar en analyseert de rijsituatie in de langs-, laterale en verticale krachten. Op basis van de verkregen gegevens berekent de elektronica de optimale instellingen voor de relevante systemen aan boord. Met het Porsche 4D-Chassis Control reageren de systemen in de Cayenne Turbo S E-Hybrid proactief op de aankomende rijsituatie.

Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB): de geventileerde, geperforeerde keramische remschijven van de PCCB (vóór 440 millimeter in diameter met aluminium monobloc-remklauwen met tien zuigers, achter 410 millimeter in diameter met aluminium monoblock-remklauwen met vier zuigers) zorgen voor optimale remprestaties onder de zwaarste omstandigheden. De keramische remschijven zijn ongeveer de helft lichter dan vergelijkbare stalen remmen, wat een ​​positief effect heeft op de rijdynamiek.

Achterasbesturing (optioneel): bij snelheden tot 80 km/u sturen de assen in tegengestelde richting. Dit zorgt niet alleen voor een aanzienlijk hogere wendbaarheid en stuurprecisie, maar maakt het manoeuvreren ook eenvoudiger. Bij hogere snelheden sturen beide assen in dezelfde richting. Het effect is een verdere verhoogde rijstabiliteit, bijvoorbeeld bij het met hoge snelheid wisselen van rijstrook op de snelweg. Daarnaast verhoogt de achterasbesturing in het dagelijkse verkeer het comfort en de rijveiligheid. Zo wordt de draaicirkel bijvoorbeeld van 12,1 tot 11,5 meter verkleind.

 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.