Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

De iconische cultkleuren zijn terug

12 september 2022

Amsterdam, 12.09.2022.

14SR/L82N. De een noemt het Sternrubin. De ander heeft het over Rubystar Red of Rubystone. Maar in alle gevallen gaat het over dezelfde knallende cultkleur die Porsche in de jaren negentig leverde op de 968 en 964 Carrera RS en die tegenwoordig weer op nieuwe Porsches is te bestellen. Klassiek ontmoette modern bij Porsche Centrum Amsterdam, de 964 en de Taycan Turbo S Sport Turismo. Sternrubin staat beide auto’s geweldig.

Sternrubin is een opvallende non-metalen lakkleur, die echt meer roze lijkt dan rood. Porsche introduceerde deze tint in 1991, als absolute tegenhanger van ‘leasegrijs’ dat velen toen te saai vonden. In plaats van standaard lakkleuren bood het merk voor degenen die hun hoofd best boven het maaiveld durfden uit te steken exotische kleuren aan, zoals het uitgesproken Maritimblauw, Mintgroen en Sternrubin, Ze werden door critici vrij passend bestempeld als ‘de lipstick-kleuren’.

Cultstatus

Na verloop van tijd werden de opvallende kleuren minder vaak besteld en gingen klanten weer voor behoudender tinten. Maar inmiddels genieten de iconische knallende tinten een cultstatus onder Porsche-fans en is de vraag naar individueel gespoten Porsches sterk toegenomen. Een 911 in Mintgroen? Een Taycan in Sternrubin – zoals op de foto’s? Geen probleem: Porsche Exclusive Manufaktur heeft vorig jaar het assortiment speciale lakkleuren voor alle modelseries uitgebreid waarbij de focus is gelegd op typische Porsche-kleuren uit de historie van de sportwagenfabrikant. 

Divers

Met de opties ‘Paint To Sample’ en ‘Paint To Sample Plus’ heeft Porsche het omvangrijke assortiment van zowel standaard- als speciale kleuren voor alle modelseries uitgebreid met meer dan 160 tinten. Het PTS-assortiment is zeer divers en afhankelijk van de modelserie en waar de auto wordt gebouwd – Stuttgart-Zuffenhausen of Leipzig. Er zijn voor de 911- en 718-serie meer dan honderd extra lakkleuren om uit te kiezen. De Panamera, Macan en Cayenne hebben meer dan vijftig optionele kleuren. Met de Taycan maken nog eens 65 kleurtinten het spectrum compleet. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om individuele kleurtinten naar je eigen wens te creëren, mits die technisch zijn goedgekeurd door de lakexperts van Porsche.

Roze tutu

Toegegeven: met je auto gespoten in Sternrubin val je meer op dan een olifant in een roze tutu op naaldhakken in de Kalverstraat. Waar je ook staat: met een auto die in deze kleur is gespoten blijf je niet onopgemerkt. “Je krijgt alleen maar duimpjes,” vertelt de eigenaar van de klassieke 964 uit 1990. Hij deed Porsche Centrum Amsterdam aan om te kijken naar een Boxster Spyder en werd verrast door de Taycan Turbo S Sport Turismo uit 2022, de eerste Nederlandse Taycan in deze iconische cultkleur. Uiteraard moest dat unieke beeld worden vastgelegd; zo’n kleurig setje zie je niet vaak.