Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

De nieuwe 911 GT3 R: racewagen speciaal voor klantenteams

15 mei 2015

Amsterdam

• Ontwikkelingsfocus: lichter, sneller, economischer
• Nauw verwant aan straatlegale 911 GT3 RS
• Geschikt voor GT3-races wereldwijd

Porsche heeft op basis van de 911 GT3 RS een nieuwe racewagen voor klantenteams ontwikkeld: de GT3 R die geschikt is voor inzet bij GT3-races. Bij de ontwikkeling van de ruim 368 kW/500 pk sterke racewagen heeft Porsche veel aandacht besteed aan gewichtsbesparing, aerodynamische optimalisatie en het verminderen van het verbruik. Andere speerpunten waren een nog beter weggedrag, een optimaal veiligheidsniveau en lagere kosten voor onderhoud en onderdelen.

De verwantschap tussen de nieuwe 911 GT3 R en de 911 GT3 RS straatauto wordt al op het eerste gezicht duidelijk: beide modellen hebben het karakteristieke ‘double-bubble-dak’. Vergeleken met zijn voorganger heeft de 911 GT3 R een 8,3 cm langere wielbasis. Dit draagt bij aan een betere gewichtsverdeling en een meer voorspelbaar weggedrag, vooral in snelle bochten.

Focus op gewichtsbesparing
In de 911 GT3 R zijn veel lichtgewicht onderdelen verwerkt. De structuur is zeer licht door slimme combinaties van aluminium en staal. Het dak, de motorkap, de wielkasten, de deuren en andere componenten zijn gemaakt van koolstofvezel-composiet (CFRP). Alle ramen, inclusief de voorruit zijn van polycarbonaat – voor de voorruit is dit een primeur. Ook de wielophanging is opmerkelijk licht. De lichtgewicht constructie zorgt voor een totaalgewicht van ca. 1.220 kg.

Meer dan 368 kW/500pk
De watergekoelde atmosferische 4,0-liter zescilinder boxermotor van de 911 GT3 R is nauw verwant aan die van de 911 GT3 RS. De directe inspuiting werkt met drukken tot 200 bar en variabele kleptiming zorgt voor een zo efficiënt mogelijk brandstofverbruik. Vergeleken met de motor uit de vorige 911 GT3 R valt de nieuwe 4,0-liter met dry sump-smering op door een breder bruikbaar toerenbereik en een verder verbeterde ‘driveability’. De zestraps sequentiële ‘constant mesh’-transmissie wordt bediend met stuurpaddles.

Aerodynamisch optimaal
Ook in aerodynamisch opzicht laat de 911 GT3 R zijn familieband met de straatversie zien, bijvoorbeeld met de opvallende luchtopeningen bovenin de voorste spatborden. Deze zorgen voor extra downforce op de vooras. De achtervleugel is twee meter breed en 40 cm diep. De 911 GT3 R heeft net als de 911 RSR een centraal geplaatste radiator. Hierdoor vervallen de zijdelingse radiatoren en dat heeft een positief effect op het zwaartepunt. Bovendien is de centrale radiator beter beschermd tegen schade. Hete lucht kan via speciale luchtopeningen in het front ontsnappen.

Maximaal uithoudingsvermogen: de remmen
De remmen van de 911 GT3 R zijn vergeleken met die van de voorganger verder verbeterd. Dankzij extra stijfheid en een nog preciezere aansturing van het ABS zijn ze nu nog beter geschikt voor langeafstandsraces. Vóór maakt het remsysteem gebruik van aluminium monobloc remklauwen met zes zuigers en van geventileerde en gegroefde stalen schijven met een diameter van 390 mm. Achter worden remklauwen met vier zuigers en schrijven met een diameter van 372 mm ingezet.

Veiligheid voor alles
Zoals gebruikelijk bij Porsche stond ook veiligheid hoog op de lijst van topprioriteiten. De inhoud van de FT3 veilgheidsbrandstoftank is met 12 liter vergroot tot 120 liter. Een veiligheidsklep die indien nodig de brandstoftoevoer onderbreekt, is standaard. De deuren en de zijramen kunnen worden verwijderd en het ontsnappingsluik in het dak is groter dan voorheen. Bij een ongeval bieden de racestoelen ook optimale bescherming.

De prijs van de 911 GT3 R is op aanvraag. De racewagen is met onmiddellijke ingang te bestellen en de levering start in december van dit jaar.