Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Duurzame kracht: de nieuwe Porsche Panamera 4 E-Hybrid

12 september 2016

Op de autotentoonstelling van Parijs onthult Porsche het vierde model van de nieuwe Panamera-lijn: de Panamera 4 E-Hybrid met vierwielaandrijving en een elektrische actieradius tot 50 km. Het systeemvermogen van het nieuwe model bedraagt 340 kW/462 pk. Volgens de NEDC (New European Driving Cycle) voor plug-in hybrides heeft de Panamera 4 E-Hybrid een emissievrije komt het gemiddelde verbruik uit op 2,5 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 56 g/km. De Panamera 4 E-Hybrid is leverbaar vanaf €114.700.

 

Bij Porsche staat ‘Hybrid’ niet alleen voor duurzame mobiliteit, maar ook voor topprestaties. De overwinningen in 2015 en 2016 van de Porsche 919 Hybrid bij de 24 Uur van Le Mans zijn daarvan het treffende bewijs. Deze filosofie is ook van toepassing op de nieuwe Panamera 4 E-Hybrid. De nieuwe plug-in hybride van Porsche start altijd in elektrische modus en is dan goed voor een lokaal emissievrije actieradius van maximaal 50 km en een topsnelheid van 140 km/h. Daarbij is hij de sportwagen onder de limousines. De Panamera 4 E-Hybrid heeft een koppel van 700 Nm dat direct vanaf de start beschikbaar is. Hij sprint in 4,6 seconden van 0-100 km/h en haalt een topsnelheid van 278 km/h. De aandrijfkracht wordt over vier wielen verdeeld en de standaard luchtvering zorgt altijd voor een optimale balans tussen comfort en dynamiek.

Hybride-strategie gebaseerd op die van de 918 Spyder

De Panamera 4 E-Hybrid maakt gebruik van een hybridestrategie gebaseerd op die van de 918 Spyder, met 652 kW/887 pk de snelste in serie geproduceerde personenauto op de Nordschleife van de Nürburgring. Zijn rondetijd van 6,57 minuten komt ook op het conto van de kracht van zijn twee elektromotoren. Net als in de 918 Spyder is de kracht van de elektromotor (110 kW/136 pk en 400 Nm) van de Panamera 4 E-Hybrid beschikbaar zodra de bestuurder het gaspedaal aanraakt. Bij de voorganger diende het pedaal voor minimaal 80% ingetrapt te worden om over de extra kracht van de elektromotor te kunnen beschikken. Nu werken de elektromotor en de benzinemotor vanaf het begin in perfecte harmonie samen. Net als in de 918 Spyder is de elektromotor op elk gewenst moment beschikbaar om extra vermogen te leveren. Dit sluit perfect aan bij het karakter van de nieuwe 2,9-liter V6 biturbo-motor (243 kW/330 pk, 450 Nm). De indrukwekkende boostkarakteristiek komt zowel door de elektromotor als de turbo’s. In de Panamera 4 E-Hybrid wordt elektrische energie ook gebruikt om de topsnelheid te verhogen. Porsche ziet deze nieuwe vorm van ‘E-Performance’ – meer vermogen, meer rijplezier en een lager verbruik - als de powerkit van de toekomst.

Nieuwe hybride module, snelschakelende achttraps PDK

Samen met de speciale ontkoppelaar van de V6 vormt de nieuwe elektromotor de nieuwste generatie van de Porsche hybride module. In tegenstelling tot het elektro-hydraulische systeem van de voorganger, wordt de ontkoppelaar nu elektromechanisch bediend door een ECA (electric clutch actuator). Dit zorgt voor een nog kortere reactietijd.

Evenals de andere nieuwe Panamera-modellen, maakt ook de Panamera 4 E-Hybrid gebruik van de nieuwe, extreem snelle en efficiënte Porsche achttraps PDK, die de aandrijfkracht doorgeeft aan de vier aangedreven wielen. Deze transmissie vervangt de achttraps versnellingsbak met koppelomvormer van het vorige model.

Elektromotor en batterij

De elektromotor wordt gevoed door een vloeistofgekoelde lithium-ion batterij. Ondanks de grotere capaciteit (14,1 kWh in plaats van 9,4 kWh) is het gewicht van de onder de bagagevloer geplaatste batterij gelijk gebleven. Het laadproces via een 230 V, 10 A- aansluiting duurt slechts 5,8 uur. Met de optionele 7,2 kW on-board lader en een 230 V 32 A-aansluiting duurt het volledig opladen slechts 3,6 uur. Het laadproces kan ook worden gestart via het PCM (Porsche Communication Management) of de Porsche Car Connect app. De Panamera 4 E-Hybrid heeft standaard een klimaatregelingssysteem waarmee het passagierscompartiment tijdens het laadproces is te koelen of te verwarmen.

Porsche Advanced Cockpit met hybride-specifieke displays

De nieuwe Panamera 4 E-Hybrid maakt gebruik van een compleet nieuw display- en bedieningsconcept: de Porsche Advanced Cockpit met aanrakingsgevoelige panelen en individueel instelbare displays. Twee 7-inch uitvoeringen aan weerszijden van de analoge toerenteller vormen de interactieve cockpit. In tegenstelling tot de andere modellen heeft de Panamera 4 E-Hybrid een power-meter die het functioneren van het hybridesysteem zichtbaar maakt, zoals de hoeveelheid actueel gebruikte elektrische energie en de energie die wordt hergebruikt via recuperatie. De bediening van de hybride-specifieke displays lijkt veel op het systeem dat wordt gebruikt in de 918 Spyder. Een 12,3-inch touchscreen is de spil van het PCM (Porsche Communication Management). Specifieke hybride-informatie is hier en op het combi-instrument toegankelijk. De boost assistent en de hybride assistent zijn zowel praktisch als informatief. De boost assistent geeft aan hoeveel elektrische energie beschikbaar is voor boosten en de hybride assistent geeft visuele signalen om de elektrische energie optimaal te reguleren. 

Hybrid Auto-modus: optimale efficiency

De Panamera 4 E-Hybrid beschikt standaard over het Sport Chrono Package met een in het stuur geïntegreerde rijmodus-schakelaar. De Sport en Sport Plus-modus zijn net als bij de andere Panamera’s inbegrepen. Specifiek voor dit model zijn de E-Power, Hybrid Auto, E-Hold en E-Charge-modi. De Panamera 4 E-Hybrid start altijd in de volledig elektrische E-Power modus. Hybrid Auto is compleet nieuw. In deze modus gaan de elektromotor en de benzinemotor altijd de meest efficiënte samenwerkingsvorm aan. De E-Hold stand maakt het mogelijk om de laadstatus van de batterij te handhaven om zo gebruik te kunnen maken van volledig elektrische aandrijving in bijvoorbeeld milieuzones. E-Charge is de modus waarbij de batterij wordt geladen door de V6. Om dit te doen, levert de motor meer vermogen dan voor het rijden noodzakelijk is. Sport en Sport Plus staan in het teken van maximale prestaties. De V6 biturbo is in deze standen altijd actief. In Sport modus wordt de laadstatus van de batterij altijd op een bepaald minimum niveau gehouden zodat de e-boost functie op afroep beschikbaar is. In Sport Plus draait alles om maximale prestaties. In deze stand haalt de Panamera 4 E-Hybrid zijn topsnelheid van 278 km/h. In deze modus wordt de batterij ook zo snel mogelijk opgeladen door de V6-motor.

Nu te bestellen

De Panamera 4 E-Hybrid is nu te bestellen voor prijzen vanaf € 114.700. De levering start in april 2017. De plug-in hybride is het vierde model van de nieuwe Panamera lijn. Alle nieuwe Panamera’s hebben standaard vierwielaandrijving. De range omvat ook de Panamera Turbo (404 kW/550 pk), de Panamera 4S (324 kW/440 pk) en de Panamera 4S Diesel (310 kW/422 pk).