Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Fabrieksteam Porsche klaar voor seizoenstart FIA WEC

10 april 2015

Komend weekeinde begint met de zes-uursrace op het circuit van Silverstone in Groot Brittannië het nieuwe seizoen in het FIA WK Lange-afstandsracen (FIA WEC). In het prestigieuze kampioenschap, met de 24 Uur van Le Mans medio juni als onbetwist hoogtepunt, is Porsche als fabrieksteam actief met de innovatieve 919 Hybrid in de klasse LMP1, de hoogste divisie voor sportprototypes, en de 911 RSR in de GTE-Klasse.

Vorig jaar beleefde Porsche na een afwezigheid van 16 jaar de lang verwachte terugkeer op het hoogste niveau in de lange-afstandsracerij. Het eerste seizoen met de 919 Hybrid werd een groot succes met vier pole-positions en de eerste overwinning, aan het einde van het seizoen in Sao Paulo. Ook tijdens de 24 Uur van Le Mans, waar Porsche met 16 overwinningen nog steeds recordhouder is, reden de Porsches een tijdlang aan de leiding.

Doorvertaling naar productieauto’s
Voor het nieuwe seizoen is de wedstrijdauto, de 919 Hybrid, ingrijpend verbeterd. Zo rijdt Porsche nu als enige fabrikant in de hoogste energieklasse, 8 Megajoule, wat zich met name in Le Mans moet uiten in snellere rondetijden. “We laten hiermee tevens zien hoe belangrijk de hybridetechnologie voor ons is”, verklaarde Wolfgang Hatz, als lid van de raad van bestuur van Porsche voor Onderzoek & Ontwikkeling ook verantwoordelijk voor de autosportactiviteiten van het merk. “De ervaring die we in de autosport met het gebruik van teruggewonnen energie opdoen, wordt ook weer doorvertaald naar de ontwikkeling van productieauto’s, zoals de Porsche-modellen met plug-in hybridetechnologie.”

Porsche 919 Hybrid
Nog veel meer dan bijvoorbeeld in de Formule 1 maakt het reglement van het FIA WEC de toepassing van verschillende technologieën mogelijk: benzine- of dieselmotor, met of zonder turbo, voor- of achterwielaandrijving, veel of weinig cilinderinhoud, een of meerdere hybridesystemen: het is allemaal toegestaan. Ook mogen de fabrikanten zelf kiezen hoe ze de gewonnen energie willen opslaan. Alleen het energieverbruik per ronde is beperkt en wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Dat geldt zowel voor de fossiele brandstof als voor de elektrische stroom, met als vuistregel dat hoe meer stroom een auto kan opwekken, hoe minder brandstof er mag worden verbrand. Porsche maakt gebruik van een tweeliter benzinemotor met vier cilinders in V-vorm en een turbocompressor, een combinatie die ruim 500 pk aan de achterwielen levert. De energie uit de hybride-systemen zorgt tijdelijk voor nog eens 400 pk extra op de vooras. Zo kan de 919 Hybrid tijdelijk over vierwielaandrijving en bijna 1.000 pk beschikken.

Internationale coureurs
Bij alle races van het FIA WEC-seizoen komt Porsche met twee auto’s aan de start. De auto met het startnummer 17 wordt bestuurd door de Duitser Timo Bernhard, de Nieuw-Zeelander Brendon Hartley en de Australiër Mark Webber. Ook de bezetting van de andere auto, voorzien van het startnummer 18, bleef met de Fransman Romain Dumas, de Zwitser Neel Jani en de Duitser Marc Lieb ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd. Tijdens de tweede FIA WEC-race in het Belgische Francorchamps en tijdens de 24 Uur van Le Mans wordt een derde Porsche ingezet met de Duitser Nico Hülkenberg, de Nieuw-Zeelander Earl Bamber en de Brit Nick Tandy als rijders.

Sterk wapen in GTE-klasse
Traditiegetrouw ontbreekt Porsche natuurlijk ook niet in de GT-categorieën, die in het FIA WEC als GTE-Pro en GTE-Am worden aangeduid. In de pro-klasse brengt het Porsche Team Manthey twee 911 RSR’s aan de start. De auto is voorzien van de bekende vierliter zescilinder boxermotor, die in wedstrijdversie een vermogen van zo’n 470 pk levert. In 2013 was de 911 RSR, gebaseerd op de zevende generatie van de legendarische Porsche 911, goed voor een dubbelzege in de klasse bij de 24 Uur van Le Mans. Vorig jaar behaalde Porsche met de 911 RSR klasse-overwinningen in de 24 Uur van Daytona, de 12 Uur van Sebring en de tien-uursrace ‘Petit Le Mans’, waarmee alle belangrijke sportwagenklassiekers in de VS werden gewonnen. Voor het seizoen 2015 is de Porsche 911 RSR op een aantal punten verder verbeterd.

Acteur én coureur…
Tijdens de eerste race van het FIA WEC op Silverstone rijden de Deen Michael Christensen en de Oostenrijker Richard Lietz de 911 RSR met het startnummer 91. De beide Franse coureurs Frédéric Makowiecki en Patrick Pilet delen de Porsche met het startnummer 92. In de klasse GTE-Am, waarin auto’s van vorig jaar aan de start komen, zet de bekende Amerikaanse acteur en coureur Patrick Dempsey onder de vlag van het klantenteam Dempsey Proton Racing een 911 RSR voor zichzelf, Porsche-fabrieksrijder Patrick Long uit de VS en de Duitser Marco Seefried in.

Racekalender 2015
Na de seizoenstart van komend weekeinde op het circuit van Silverstone vindt de volgende wedstrijd op 2 mei plaats op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. Op 13 en 14 juni staat de 24 Uur van Le Mans op de kalender. Na de zomerpauze wordt het seizoen voortgezet met de zes-uursraces op de Nürburgring op 30 augustus, het Circuit of the Americas in Austin (Texas) op 19 september, het Japanse circuit van Fuji op 11 oktober, het circuit van Shanghai op 1 november en de seizoenfinale in Bahrein op 21 november.