Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

‘Ik wil mensen blij maken met hun auto’

18 mei 2022

Amsterdam, 18-05-2022

De liefde voor auto’s is Lieve Iriks met de paplepel ingegoten. Haar vader was dealer; ze is met auto’s opgegroeid. Inmiddels zit Lieve sinds januari op haar plek als verkoopadviseur bij Porsche Centrum Amsterdam. “Ik wil mensen het liefst blij maken met hun auto. 

 

Ik ben een echt automeisje; ik ben opgegroeid tussen de auto’s en was er altijd al mee bezig. Mijn vader had een aantal Peugeot-dealerschappen in Brabant. Alles was bij ons Franser dan Frans, maar ik was zelf helemaal gek van MINI. Mijn vader dacht bij mijn achttiende verjaardag: ‘chips, ik kan bij Lieve natuurlijk niet aankomen met een Peugeot’. Ik kreeg een mooie gebruikte MINI, maar wel met heel veel commentaar. Want die Britse auto paste natuurlijk niet bij de dochter van een Peugeot-dealer. Als klanten uit het dorp er bij mijn vader commentaar op leverden, zei hij: ‘het liefst maak ik mensen blij met auto’s. Als mijn dochter blij wordt van een MINI, dan word ik daar ook blij van’. Ik was tot tranen geroerd. Het streven om mensen blij en enthousiast te maken met een auto, heb ik van hem overgenomen. Nu doe ik dat bij Porsche.

 

Drive

Ik ben pas in de auto’s terecht gekomen nadat ik de hotelschool heb afgerond. Een jaar nadat mijn vader zijn zaken had verkocht – in 2013 - ben ik in de autobranche begonnen. Wat had ik het leuk gevonden om met mijn vader te ondernemen – ik ben trots op hem - maar dat is er dus niet van gekomen. In 2013 ben ik gestart bij MINI in Breda; ik had als horecameisje nog nooit iets verkocht en moest daar de directie echt overtuigen mij aan te nemen. De eigenaar zei: ‘we moeten mannen hebben op de verkoopvloer. Jij laat je zelf vast wegblazen’. Ik mocht toch starten en was binnen drie jaar de beste verkoper. De bewijsdrang die er was om hem te overtuigen dat ik het echt wel kon, maakte dat ik er helemaal voor ging. Ik heb een warme band met mijn oude directeur, nog steeds, en ben hem nog dagelijks dankbaar voor alles wat ik heb mogen leren binnen zijn bedrijf en alle kansen die ik daar heb gehad. 

 

Koning en koningin

Later werd ik verantwoordelijk en salesmanager bij MINI; dat heb ik vier jaar mogen doen met heel veel passie, plezier en enthousiasme. In 2020 was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ben er een tijdje tussenuit gegaan en heb wat andere jobs gehad. Toen ik na een paar maanden mezelf de vraag stelde waar ik nu echt blij van werd, wist ik dat dit maar één merk zou zijn; Porsche, en dan wel het liefst in Amsterdam, de stad waar ik mijn hart aan heb verloren. Tijdens mijn ‘uitstapje’ realiseerde ik mij ook dat ik niet perse meer een leidinggevende rol hoef te hebben die verkopers aanstuurt. Liever ben ik continu bezig met sales en is mijn kracht een goede relatie op te bouwen met mijn klanten; ik heb een passie voor sales. Ik wil dat mijn klanten zichzelf koning en koningin kunnen voelen in de winkel. Dat is de missie waar ik blij van word.

 

Emotie

Het is in Amsterdam nog leuker dan ik dacht. Het merk is top; Porsche is geen grijze-muizenmerk, maar een brok emotie. De klanten zijn leuk; de snelheid ligt hier hoog en het team werkt fijn. Ik voel mij als een vis in het water. Als vrouw in een verkoopteam kan je net ook het verschil maken. Ik ben me er sterk van bewust dat ik tussen negen en zes niet in een wereld zit waar ikzelf in leef. Maar ik kan me er wel goed in verplaatsen, want ik hou ook van mooie spullen. Mensen hebben een droom en komen die bij ons verwezenlijken. Geld kun je overal uitgeven; maar graag maak ik door mijn manier van werken het verschil dat klanten dat juist bij ons/mij doen.

 

Vertrouwen

Ik krijg hier in Amsterdam de gelegenheid om me in het merk vast te bijten en mijn werk te doen zoals ik dat graag doe, hartelijk, vriendelijk, niet te moeilijk en iedereen is welkom! Natuurlijk was het na tien jaar MINI wel even schakelen toen ik bij Porsche kwam, maar gooi mij maar in het diepe: al doende leert men. Laat mij het maar gewoon doen en als ik vragen heb, dan geef ik dat vanzelf aan; waar nodig kan ik een beroep doen op mijn collega’s die hier al wat langer zitten. De eerste Porsche die ik verkocht was een hele mooie Porsche 992 in GT Zilver. Terwijl ik over het merk nog heel veel moest leren, gaf die klant me het vertrouwen dat het allemaal goed zou komen. En op mijn beurt zorgde ik ervoor dat de klant zich als een koning behandeld voelde. Ik ben erg gelukkig met mijn topjob en ik hoor vaak dat ik dat ook uit straal. Als je het ergens naar je zin hebt, dan volgt het succes vanzelf.”