Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Internationale vrouwendag: Porsche rijders Judith en Sheryl over hun eigen Porsche.

08 maart 2021

Internationale vrouwendag: Porsche rijders Judith en Sheryl over hun eigen Porsche.

Ter ere van de internationale vrouwendag vroegen we ‘selfmade powervrouwen’ Judith en Sheryl om hun ervaringen met hun geliefde auto te delen. Twee Porsche eigenaresses met allebei een sterke voorkeur, een mooi verhaal en een eenduidige boodschap.

Judith.

“Ik houd gewoon van snel en stoer, en vooral niet te truttig”

 

Hoe lang rijd je al Porsche?
“10 jaar geleden kocht ik mijn eerste Porsche. Ik had destijds helemaal nog geen gevoel bij Porsche, maar ik zei tegen Peter (manlief), dat lijkt me nou wel echt een keer gaaf, zo’n mooie sportwagen. Ik reed destijds een SUV, maar we wilden er eigenlijk voor het plezier een leuke auto bij. Dus toen ben ik zelf naar de Porsche dealer gegaan om te kijken of ik er een zag die ik heel speciaal vond. Mijn oog viel op een grijze 911 Carrera S met een panoramadak erin, die vond ik wel heel erg mooi. Helaas was dat model met die kleur op dat moment niet beschikbaar als demo model, maar ik mocht wel een rondje in een vergelijkbaar model rijden. Na sluitingstijd nota bene! Nu ben ik over het algemeen een vrij snelle beslisser, dus ik dacht: ‘voordat ik het einde van de straat heb bereikt, weet ik of dit iets voor mij is.’ En op het moment dat ik die hoek om ging wist ik het: dit is echt té gek! Ik hoorde al van mensen dat het heel gaaf zou moeten zijn om in een Porsche te rijden, maar ik dacht altijd, het zal wel. Ik had er niet per se een gevoel bij. Tot dat moment. Als je het eenmaal hebt ervaren, dan ben je verkocht. Tja, dat was dus alweer tien jaar geleden…”

Is het altijd al een meisjesdroom geweest om in een sportwagen te rijden?
Ik heb niet altijd gedroomd over een Porsche, maar ik had als klein kind al wel heel veel met auto’s. Als klein meisje was ik altijd aan het spelen met autootjes in plaats van met Barbies. Ik kon zo alle automerken opnoemen en had ook een kleine skelter. Ik hield gewoon van snel en stoer en vooral niet te truttig.” 

Welk model rijd je nu en waarom heb je voor dit model gekozen?
“Ik rijd nu de 911 Targa, omdat ik vooral de vorm erg mooi vind. Het is open rijden, maar toch niet heel erg open, snap je? zegt ze lachend. Van origine had de Rijkspolitie dit model en sindsdien is hij alleen nog maar mooier geworden. De laatste twee modellen die ik had waren ook allebei Targa’s. De huidige heb ik pas net, vanaf het najaar. Geweldig ding!”

Wat doet het met je als je in je Porsche rijdt?
“Hij is ingetogen en je kan ermee gezien worden. En dan niet op een protserige manier. Je wordt bijvoorbeeld niet nagekeken, hij wordt vooral gewaardeerd en dat vind ik erg fijn. Er zit ook wel een grote gunfactor aan vast merk ik wel. Door het geluid van de motor uiteraard en natuurlijk het uiterlijk. Het is eigenlijk net een jas die je aan doet. Je zit erin en hij valt gewoon zo lekker om je heen. Het is echt een feest om erin te rijden.”

"Ik kan echt moeiteloos overal naartoe sjezen"

Wat is voor jou een speciale plek om naartoe te rijden?
“Ik heb niet echt een speciale plek om eerlijk te zijn. Rijden an sich vind ik sowieso erg leuk. Ik kan echt moeiteloos overal naartoe sjezen, bijvoorbeeld naar de kapper in Amsterdam of naar de golfbaan. En dan het liefst op mooie N-wegen of landweggetjes met het dak open. We zijn zelfs een keer helemaal binnendoor naar Zuid-Frankrijk gereden. Dat was een heel mooie ervaring.

Heb je een leuke anecdote met het rijden van Porsche?
“Het is niet echt een anecdote, maar wat wel bijzonder is is dat mannen heel verrast reageren als het over auto’s gaat en ik enthousiast meepraat over dingen zoals motorinhoud, velgen of remklauwen. Gewoon omdat het niet al te vaak voorkomt dat vrouwen dit weten en interessant vinden. Nu is het ook omdat ik er met veel plezier en passie over kan praten en dan is het erg leuk om die blikken te zien oplichten. Het is uiteindelijk een grote hobby van me om een auto te rijden die ik leuk vind. 

Een ander leuk moment waarbij mijn passie voor de auto tot iets moois heeft geleid, gebeurde in de showroom van Porsche. Toen ik voor een bandenwissel bij de dealer was raakte ik heel leuk aan de praat met een andere vrouw die daar toevallig ook was voor haar Porsche. Het bleek dat zij ook een enorme passie voor haar auto had en uiteindelijk hadden we het zo gezellig dat we nummers uitwisselden en we er een goede vriendschap aan over hebben gehouden.

Wat vind je ervan dat jij als autonome vrouw een Porsche hebt gekocht?
“10 jaar geleden werd inderdaad gezegd dat het niet vaak voorkwam dat een vrouw de showroom binnenliep en zelf Porsche kocht. De vrouw ging meestal alleen mee voor de kleur. Nu heb ik daar overigens ook zeker oog voor, maar als je een zelfstandige vrouw bent en het ís mogelijk, dan zeg ik echt: waarom zou je het niet doen?”

Heb je advies voor andere vrouwen?
“Als het toegankelijk voor je is zou ik het gewoon doen. Het rijden in een Porsche is zo stoer en sportief. Je moet er natuurlijk wel het type voor zijn, maar nogmaals: gewoon doen! Er is geen mooiere auto dan deze. Vind ik dan. Ik heb echt geluk dat ik erin mag rijden.”

Sheryl.

“Ik heb de Porsche helemaal zelf voor elkaar gekregen en daar ben ik best trots op”

 

Jouw Porsche, hoe kwam dat tot stand?
“Dit is mijn eerste Porsche! Ik heb trouwens wel altijd een cabrio gereden, maar dat kwam omdat het bij m’n vorige werkgever mogelijk was om een cabrio te leasen. En je weet het: eens een cabrio, altijd een cabrio. Nu ben ik inmiddels zes auto’s verder en is het gelukkig nog steeds een cabrio. 

Het was voor mij ook wel echt een kleine meisjesdroom. Vroeger wees ik blijkbaar altijd Porsches aan als m’n ouders vroegen welke auto ik het mooiste vond. En ik ben ook best wel een autogek. Ik ben zelfs een paar keer naar de Autosalon in Genève geweest om daar te kijken naar al het moois. Nu is het zo dat ik voorheen vrij vatbaar was voor meningen van anderen en hoorde ik wel eens mensen zeggen waarom ik vooral geen Porsche zou moeten aanschaffen. Ik heb dus niet altijd gehandeld naar die droom, maar deze uiteindelijk wel verwezenlijkt.

De reden waarom ik toch voor mijn droomauto gekozen heb is omdat ik twee grote auto-ongelukken heb meegemaakt. Ik heb denk ik echt twee engeltjes op m’n schouder gehad tijdens die ongelukken, want van de brandweer hoorde ik dat het heel zeldzaam was dat ze me levend uit mijn auto hebben gekregen. En toen dacht ik, dit is een teken dat ik wél die meisjesdroom moet verwezenlijken. Na het tweede ongeluk ben ik gaan kijken bij de Porsche dealer, maar voelde het nog niet gelijk goed. Gewoon omdat ik nog niet zeker was en mezelf de tijd wilde gunnen om die zekerheid weer te terug te krijgen. Als het er weer was zou ik verder gaan kijken naar een Porsche. En dat moment kwam in 2018.

Bij de Porsche dealer keek ik naar, je raadt het al, een cabrio. Ik heb toen zowel in een 911, als in een Boxster proef gereden. Uiteindelijk ben ik voor de Boxster gegaan, omdat de wegligging daar zo goed in is en ik me super zeker voelde. En hij zag er natuurlijk fantastisch mooi uit! Daarnaast wilde ik ook graag een witte kleur, omdat de twee ongelukken allebei in een donkere auto waren. De Boxster heeft alles, de snelheid, goede remmen en voornamelijk fijne regie.

Toen ik deze witte Boxster zag staan ben ik in gesprek gegaan met de verkoper en heb ik gelijk open kaart gespeeld: ‘ik ben waarschijnlijk niet de typische Porsche koper, maar ik wil weten of ik deze beauty kan kopen en, niet onbelangrijk, kan onderhouden.’ Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden en, met wat onderhandelingen, waren we eruit gekomen. Ik heb de Porsche dus helemaal zelf voor elkaar gekregen en daar ben ik best trots op!

Wat is voor jou een speciale plek om naartoe te rijden?
“Dat is de Brouwersdam, de verbinding tussen Zuid-Holland en Zeeland. Daar in de buurt ligt Ouddorp, dat is mijn tweede thuis want daar hebben we een klein vakantiehuisje. Maar eigenlijk vind ik alles bij het strand heel fijn. Dat hoort bij mij. Als ik op die Brouwersdam rijd voel ik me echt op m’n best, want je ziet aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant het Grevelingenmeer met alle watersporters. Normaal gesproken vindt daar ook het Concert at Sea plaats. Op de Brouwersdam doe ik wel eens de remoefeningen van de Porsche Advanced Driving Training, bijvoorbeeld dat je met hoge snelheid, zonder handen aan het stuur, een stop maakt. Dat is trouwens extra leuk met je moeder naast je, haha.” 

“Oh wacht, eigenlijk heb ik twee speciale plekken, want het circuit van Zandvoort is ook echt m’n favoriet. Iedereen verklaarde me voor gek dat ik daar met m’n eigen auto ging rijden, maar ik vond het juist fantastisch. Dat moet ie toch aan kunnen? Dus zo geschiedde. Het begon met de driftcursus en in de pauze daarvan mochten we nog een rondje op het circuit. Toen dacht ik ‘wauw dit is gaaf!’ en wilde ik gelijk meer leren over de perfecte lijn, het aansnijden van de bochten en meer controle over de auto. Daar was het allemaal natuurlijk ooit mee begonnen. Dus toen dat me lukte, gaf het echt een kick. Niet normaal.”

Heb je nog een leuke anecdote van jezelf in je Porsche?
“Nou ik heb wel een bijzonder moment meegemaakt toen ik ooit op een donderdagavond tegen twaalven terugkwam van een collega. Ik reed op de N207, iets harder dan toegestaan, en het stoplicht sprong van oranje op rood. Omdat het zo rustig was gaf ik een kleine dot extra gas en ben ik er door gereden. In de verte kwam wel een auto tegemoet rijden. Dit bleek een politieauto te zijn. Dat zag ik niet toen we elkaar passeerden, maar daar kwam ik snel genoeg achter toen de auto omdraaide en ik werd ingehaald met een stopteken. Pas toen ik het raampje naar beneden deed zagen ze dat ik een vrouw was en ze waren erg verrast. Zelfs zo verrast dat de twee jonge mannelijke agenten er een tijdje stil van waren. Na het laten zien van mijn rijbewijs en een blaastest hebben ze me uiteindelijk weggestuurd met een waarschuwing en de klassieke ‘voorzichtig rijden’. Daarna ben ik echt nooit meer door rood gereden.”  

“Even lekker intrappen!”

Maak je ooit wel eens ritjes voor de lol?
“Dit is mijn enige auto en ik gebruik hem goed. Over het algemeen rijd ik er elke dag overal mee naartoe, maar door de lockdown komt dat er de laatste tijd niet zo veel van. Ik merkte wel dat ik tussen afspraken door altijd heel erg tot rust kwam en er vaak goede ideeën ontstonden. En dat begon ik wel te missen. Dus toen ben ik bewust de auto ingestapt zonder specifieke bestemming, maar met het doel om tot rust te komen en nieuwe inzichten te krijgen. Dan toer ik gewoon een stukje en kan ik hem ‘even lekker intrappen’. Met flitsmeister aan en natuurlijk het besef dat ik er zo goed vanaf ben gekomen. Ik neem het er gewoon van. Ook met de sneeuw. Ik weet nog goed dat ik een paar jaar geleden toen het ook sneeuwde, ik tot laat op kantoor moest blijven - waar een groot, eigen parkeerterrein bij hoort - en ik tegen collega’s zei, gaan jullie maar alvast. Waarop één collega antwoordde: ‘Ik weet precies wat jij gaat doen!’. Ze weten dat ik van autorijden houd, daar word ik gewoon heel blij van.”

Heb je nog tips voor andere vrouwen?
“Één tip, indirect ook naar mijzelf, is gewoon doen! Gewoon ermee rijden en je niet laten intimideren door mannelijke autorijders of het feit dat het een mannelijke auto zou moeten zijn. Want ik zie hoeveel lol je ermee kan hebben. De Boxster heeft overigens ook een naam. Ze heet Joy en dat zegt denk ik al wel genoeg. Het is elke dag plezier. Laat je dat dus vooral niet ontnemen!”