Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Jubilarissen en meer in en rond het Porsche Museum.

24 januari 2019

Het Porsche Museum op de Porscheplatz in Stuttgart-Zuffenhausen staat dit jaar bol van de activiteiten, waaronder drie jubilea, een verjaardag en een dynamische 'Heritage Experience'. De hoofdrolspelers op vier wielen staan niet alleen op de Porscheplatz in Stuttgart, maar worden dit jaar ook gebruikt op tal van evenementen over de hele wereld.

Zo viert de Porsche 917 - één van de beroemdste raceauto's allertijden - zijn vijftigste verjaardag. Het publiek kreeg de 917 in 1969 voor het eerst te zien op de Autosalon van Genève. Een jaar later behaalde deze iconische racer zijn eerste overall overwinning tijdens de 24 uur van Le Mans; achttien overwinningen zouden nog volgen. Als onderdeel van één van de meest uitgebreide speciale tentoonstellingen, ‘Colors of Speed ​​- 50 years 917’, toont het Porsche Museum van 14 mei tot en met 15 september tien 917-modellen. Daaronder de allereerste Porsche 917 met chassisnummer 001, die het team van de museumworkshop na een intensieve restauratie van enkele jaren in de originele staat van 1969 terugbracht.

1808-1

Vijftig jaar 914

In het najaar van 1969 stond de 914 op de International Motor Show (IAA) in Frankfurt als de eerste middenmotor-sportwagen van Duitsland. Er waren twee varianten: de VW-Porsche 914 met een luchtgekoelde viercilindermotor en de Porsche 914/6 met een zescilinder boxermotor uit de 911. Vijftig jaar later wijdt het Porsche Museum een speciale show aan deze serie: ‘50 jaar 914 - typisch Porsche’ is te zien van 2 juni tot en met 7 juli. Op uitnodiging van het museum komt de 914 clubscene – waaronder een zeer actieve Nederlandse chapter - zaterdag 2 juni op het voorplein van het museum samen met meer dan 120 privé 914-modellen.

1808-2

 

Tien jaar Panamera

Sportwagenfabrikant Porsche lanceerde tien jaar geleden de Panamera, de eerste vierdeurs Porsche in een volledig nieuw marktsegment. De Panamera, die in 2009 voor het eerst aan het wereldpubliek in Shanghai werd gepresenteerd, had tal van technische innovaties die in het topklassesegment nog nooit waren aangeboden. De Porsche-fabriek in Leipzig is verantwoordelijk voor het hele productieproces van de Panamera, inclusief de carrosserie en de lakstraat. Leipzig viert in samenwerking met het Porsche Museum de verjaardag met een speciale tentoonstelling ‘10 jaar Panamera’. In het klantencentrum zijn deze zomer acht modellen te zien, van het eerste prototype tot de huidige versie.

Het Porsche Museum in Goodwood en op de Solitudering

Behalve op de Porscheplatz is er dit jaar ook verder weg meer te beleven voor fans en geïnteresseerden van het merk. Dat begint bijvoorbeeld met de klassieke autobeurs Retro Classics, net buiten Stuttgart. Porsche is daar van 7 tot en met 10 maart prominent aanwezig in hal 1 met klassieke productiewagens en racers. Bij veel autofans staat ook het ‘Festival of Speed’ in Goodwood op de agenda, dit jaar van 4 tot en met 7 juli. Porsche is op de grootste bijeenkomst voor de autosportscene ter wereld onder meer aanwezig met de 909 Bergspyder uit 1968. Deze racer is met maar 384 kilo één van de lichtste racewagens uit Zuffenhausen die na 51 jaar pensioen tot leven wordt gewekt om de beroemde ‘Hill Climb’ in de tuin van Lord March bij te wonen. De raceauto's en historische modellen uit de fabriekscollectie zijn ook van de partij tijdens ‘Solitude Revival’ in het weekend van 20 en 21 juli. Op de legendarische Solitudering bij Stuttgart rijden voormalige race- en fabrieksrijders in de klassiekers van het Porsche Museum. Direct daarna is het Porsche Museum van 24 tot en met 27 juli met een selectie van verschillende klassiekers aanwezig bij de ‘Ennstal Classic’ in Oostenrijk. De toeschouwers kunnen een heel speciale première meemaken: een Porsche 908/2 uit 1969 rijdt zijn eerste kilometers in de Stadt-Grand-Prix in Gröbming na een uitgebreide restauratie door het team van de museumworkshop.

Dat de fascinatie voor Porsche uitgebreid wordt beschreven, bewijst de sportwagenfabrikant op de Frankfurter Buchmesse. Van 16 tot en met 20 oktober toont het ‘Edition Porsche Museum’ een grote selectie van eigen publicaties en boeken van diverse uitgevers-samenwerkingsverbanden. Tijdens het boekenfestijn in Frankfurt kunnen bezoekers uitgebreide lezingen bijwonen over de Porsche 917 en 914, de twee vijftigjarige jubilarissen. Uiteraard komen van deze modellen in de boekhandel en in de museumwinkel diverse nieuwe titels beschikbaar.

Museum breidt digitaal aanbod voor jonge bezoekers uit

Het Porsche Museum gaat in de toekomst de term ‘Mission Future Heritage’ vaker gebruiken om de oorsprong en daarmee de ervaring van Porsche in de auto-industrie via moderne kanalen op een speelse, moderne manier te tonen. Het museum wordt steeds digitaler, met name voor jonge bezoekers. Met behulp van een app kan de jeugd verschillende vraagstukken over de geschiedenis, het assortiment en de technische ontwikkelingen van Porsche op iPads in teams oplossen.

Het Porsche Museum is van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00 uur geopend. Meer informatie is beschikbaar via www.porsche.de/museum.