Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Le Mans winnaar Porsche 919 Hybrid op de openbare weg.

26 oktober 2018

Het was een bijzonder konvooi: geëscorteerd door autoriteiten reden twee Porsches 919 Hybrid over de openbare weg van Porsche’s R&D Centrum in Weissach naar het Porsche museum in Zuffenhausen. De bolides werden bestuurd door Mark Webber en Marc Lieb. Het museum is de eindbestemming van de meervoudige Le Mans-winnaars. Bij aankomst van de racers werd er voorgelezen uit een boek dat in december verschijnt: ‘Legendary – The Porsche 919 Hybrid Project.’

Meer dan 2.000 pk in het dagelijks verkeer, dat is zeldzaam. Mark Webber (42) bestuurde de 919 Evo, die met een systeemvermogen van 1.160 pk de ultieme ontwikkelingsfase van de 919 Hybrid vertegenwoordigt. Met deze auto brak Neel Jani in april 2018 het Formule1-kwalificatierecord op het circuit van Spa-Francorchamps en Timo Bernhard zette met deze racer een nieuw ronderecord op de Nürburgring-Nordschleife neer. Mark Webber, die in 2015 het FIA WEC (World Endurance Championship) won met de 919 Hybrid: “Het was ongelooflijk maar waanzinnig om de 919 Hybrid door het normale verkeer te loodsen. Het is typisch Porsche om zoiets cools te organiseren. De 919 en mijn jaren in het WEC met Porsche betekenen veel voor me. Het was een eer om de 919 Evo thuis te brengen.”

Marc Lieb (38) won in 2016 de 24 uur van Le Mans en het WEC met de 919 Hybrid. Hij reed de auto in WEC-trim. Ook voor hem was de rit speciaal: “Het was een prachtige finale voor Porsche, de 919 én voor mij.”

Einde van een tijdperk, begin van een nieuw

De overdracht van de twee 919’s aan het museum markeert het einde van een bijzonder tijdperk. Met de 919 Hybrid behaalde Porsche tussen 2015 en 2017 drie Le Mans-overwinningen en in totaal zes WK-titels. Bovendien brak de 919 Evo records op Spa-Francorchamps en de Nürburgring. Met de 919 Hybrid heeft Porsche grenzen verlegd op het gebied van (hybride) technologie. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk met focus op e-mobility voor zowel productieauto’s als racewagens. Porsche maakt eind 2019 zijn entree in de Formule E. In dat jaar komt ook de volledig elektrisch aangedreven Taycan op de markt.

Het 919 Hybrid-project in het kort

In 2011 besloot Porsche om terug te keren op het hoogste niveau van het WEC (class 1 prototypes). De aanleiding hiervoor was dat per 2014 hybride-aandrijflijnen verplicht werden en dat de nieuwe reglementen veel vrijheid voor nieuwe ontwikkelingen boden. Voor Porsche betekende dit een uitgelezen kans voor relevante innovatie – traditioneel een belangrijke pijler van het merk. Bovendien dateerde de laatste Le Mans-overwinning van Porsche uit 1998. De 919 Hybrid werd zodoende een rollend laboratorium voor toekomstige technologieën. Hij beschikt over een compacte 2,0-liter V4 benzinemotor voor de achteras, een elektromotor voor de vooras, twee energieterugwinsystemen en een vloeistofgekoelde lithium-ion accu. Zijn 800V elektrische systeem is baanbrekend; in aangepaste vorm vindt het ook zijn weg naar de elektrisch aangedreven sportwagens van Porsche, die vanaf 2019 op markt komen.

De 919 Evo is de ultieme 919 Hybrid. Zijn ‘hardware’ is identiek aan die van de 919 Hybrid, maar omdat hij niet hoeft te voldoen aan de voorschriften van het WEC, komt in dit model het volledige potentieel tot uiting. Door software-wijzigingen levert de Evo een systeemvermogen van 1.160 pk (WEC-spec: 900 pk). Tevens is hij lichter dan de WEC-versie. Ook actieve aerodynamica, een brake-by-wire-systeem voor alle wielen, een sterkere ophanging en speciale Michelin-banden dragen bij aan de ongekende prestaties van de 919 Evo.