Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Loek Hartog jaagt zijn dromen na

06 mei 2022

Amsterdam, 06-05-2022.

 

'Ik wil de beste GT-coureur ter wereld worden' 

Toen Loek Hartog (19) vier jaar oud was, kocht zijn vader een go-kart voor hem. Vanaf dat moment was het Loek duidelijk: hij wilde coureur worden. Met zestien jaar was Hartog in 2019 de jongste Porsche Supercup coureur ooit in de toen ruim 25-jarige historie van deze competitie. Hij gaat ervoor, nu in de Porsche Mobil 1 Supercup 2022 en in de Porsche Carrera Cup Duitsland. Zijn Porsche 911 GT3 Cup-racer wordt mede gesponsord door Porsche Centrum Amsterdam. 

 

Het was niet de vraag óf Loek Hartog – nickname Loekie - zou gaan racen, maar eerder wannéér. “Mijn vader nam me al mee naar het circuit toen ik een jaar of twee oud was; hij sleutelde aan karts. Hij is degene van wie ik de genen voor de autosport heb geërfd; voor ons was het circuit de manier om samen te zijn. Alles in mijn leven stond in het teken van autosport en alles wat daarmee te maken had. Ik wist al snel dat ik later zelf wilde racen.” 

 

Racelicentie 

Omdat zijn ouders zijn gescheiden en hij in zijn schooltijd bij zijn moeder kwam te wonen, kwam het niet gelijk van racen. “Maar ik bleef dromen. Online vond ik dat je je racelicentie op dertienjarige leeftijd kon halen en heb mij hiervoor ingeschreven, niet wetend wat er allemaal op mij af zou komen. Twee jaar later dook de kans op een écht raceseizoen te draaien in de net-aangekondigde Ford Fiesta Sprint Cup. Ik ben daarna op zoek gegaan naar sponsoren die mij financieel konden ondersteunen. Waar mijn schoolvriendjes een paar euro bijverdienden bij de supermarkt, hield ik me als jong gastje al bezig met het sluiten van sponsorcontracten. Ik moest en zou mijn droom verwezenlijken: coureur worden.”

 

Sponsors

Loek maakte in 2015 zijn eerste meters op een autocircuit na jarenlang te hebben gekart. “Ik won in mijn debuutjaar meteen de titel wat mijn carrière de boost gaf waar ik alleen maar van had kunnen dromen. Dat eerste jaar in de Ford Fiesta Sprint Cup heeft mij veel goeds gebracht. Het trok ook sponsors aan, die op hun beurt elkaars netwerk inschakelden omdat ze er lol in hadden om zo’n jonge vent te zien winnen. We hebben een businessclub gevormd, ik ben gaan ondernemen.”

 

Rookie

Tot zijn grote genoegen nodigde Porsche Motorsport hem in 2018 uit voor een shoot-out op Zolder. Hij was binnen dit programma de jongste coureur ooit en reed zichzelf bij Porsche in the picture. Ondanks dat hij bij de eerste keer aanremmen met zijn Cup auto zonder ABS van de baan dreigde te vliegen en hij zijn droom in een mooie rookpluim bijna letterlijk in rook op zag gaan. Sinds 2019 valt hij onder het ‘Porsche Junior Recruitment Program’. “Deze titel is de eerste stap van het Porsche Werksfahrer-programma. In 2019 ben ik in de Porsche Carrera Cup Benelux in het team van Bas Koeten Racing als derde geëindigd – ik greep door mechanische pech net naast de titel. In het jaar daarop heb ik alsnog de titel gewonnen en vorig jaar heb ik na een felbevochten strijd ook de titel in het 'rookie'-klassement voor de beste nieuwkomer in de Porsche Carrera Cup Deutschland behaald. En nu in de Porsche Mobil 1 Supercup 2022 en in de Porsche Carrera Cup Duitsland... Als je zes jaar geleden had gezegd dat ik nu op zo’n hoog niveau zou racen, had ik je voor gek verklaard. Soms kan ik het zelf niet geloven dat het zo is gelopen.”

 

Impact

Loek Hartog wil graag iets terugdoen voor de autosport. “Omdat racen voor mij ontzettend veel betekent, probeer ik dat over te brengen op anderen. Bij klanten van Porsche Centrum Amsterdam, bijvoorbeeld. Al vanaf het eerste jaar dat ik met Porsches race, heeft deze dealer me loyaal gesponsord. Ik zet me graag in om hun klanten nog verder te enthousiasmeren voor het merk Porsche. Ik ben bijvoorbeeld van de partij bij allerlei gave events die Porsche Centrum Amsterdam organiseert. Ik wil via de autosport mensen verbinden en inspireren en zorgen voor impact. Ik sluit daarbij aan bij het doel van PCA om de meest impactvolle dealer van Nederland te zijn.”

 

Potentie

De agenda van Loek zit ramvol. Hij reist veel – treinend of met zijn BMW 3 Serie Compact, is fysiek bezig, besteedt tijd aan zijn vriendin en moet natuurlijk ook nog gewoon de was doen. “Ik heb net mijn eerste race achter de rug op het circuit van Imola in Italië in het nieuwe seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup. Ik ben daar als negende geëindigd. Het is goed bevallen met mijn nieuwe team. M’n kwalificatie vond ik zelf matig, maar het positieve is dat ik in ieder geval met punten naar Monaco ga (29 mei, RdR). Er zit meer potentie in mij en het team, wat we dit jaar zeker naar boven gaan halen. Ik wil groeien binnen de Porschefamilie en heb het gevoel dat dit zeker tot de mogelijkheden behoort. Ik leer nog elke dag. De Formule 1 is niet mijn droom. Ik heb als doel de grootste en meest historische GT-races te winnen om uiteindelijk de beste GT-coureur ter wereld te worden. Ik ben er klaar voor.”