Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche Classic is meer dan passie en expertise: ons enthousiasme werkt aanstekelijk

23 september 2021

Barry van den Haak grijnst van oor tot oor als hij naar de Irisblauwe 993 Turbo kijkt die hij de afgelopen weken onderhanden heeft genomen. De klant zal blij zijn met het resultaat, want technisch is de luchtgekoelde sportwagen die in 1995 origineel in Nederland is geleverd weer compleet in nieuwstaat gebracht. De gechipte Turbo met 534 pk had een zwaar leven achter de rug op het circuit en kon wel wat professionele aandacht van Porsche Centrum Amsterdam gebruiken. 

Passie
Voor Barry is zijn baan in de werkplaats van de Amsterdamse dealer geen werk, maar eerder een hobby. Hij trad in 2010 als 17-jarige bij het team van PCA aan en heeft daar nog geen seconde spijt van gehad. “Mijn passie voor auto’s stamt al uit mijn jeugd. Mijn opa en oom hebben me geïnfecteerd. Zij waren altijd met voertuigen bezig, waaronder twee Porsche 356’s, Kevers en motorfietsen. Ook de rest van mijn familie is auto- en motorgek. Dus dan kom je er bijna niet onderuit dan ook een passie voor techniek te ontwikkelen.”

Classic
Barry heeft iets met luchtgekoelde techniek en klassiekers. Dus toen in 2018 duidelijk werd dat Porsche Centrum Amsterdam Classic Partner zou worden, wist hij meteen dat hij zich verder wilde specialiseren in klassieke Porsches. Het criterium om ‘Classic’ te worden is dat de Porsche tenminste tien jaar geleden uit productie genomen is. “Ik ben Porsche Technicus level Goud en ben voor alle werkzaamheden aan Porsches gecertificeerd. Ook voor klassieke Porsches heb ik mijn certificaten behaald; het gaat daarbij om de kennis van alle klassieke Porsches en de technische specificaties daarvan.”

Pittig
De Classic cursus bij de fabriek in Stuttgart bestond uit een introductieweek, vijf weken cursus en een examen. “Dat examen viel samen met het kopen van mijn huis, het Porsche Goud examen en de APK heroriëntatie. Dus dat was pittig. Er zijn wel wat hersencellen afgestorven door het vele werk dat erbij hoort, maar ik had de certificaten in the pocket.” Sinds dat moment is hij op de Sijsjesbergweg een van de klassieker- en youngtimerspecialisten. Hij kent de auto’s vanbinnen en vanbuiten en lepelt de gegevens op alsof hij Dr. Ing. h.c. F. Porsche hoogstpersoonlijk heeft gekend. “Ik ben gek op de luchtgekoelde 964 – doe mij maar een mintgroene 964 Carrera 2 – maar ook van modellen als de 993 Turbo waar ik mee bezig ben geweest. Het zijn klassieke sportwagens die je dagelijks kunt rijden. We hebben er hier nog vele tientallen in onderhoud.”

Klantcontact
Een leuk aspect van het werken aan de klassiekers is het contact dat hij daardoor heeft met de eigenaren. Dat zijn zonder uitzondering enthousiaste Porsche-rijders voor wie hun auto meer betekent dan een vervoermiddel alléén, weet Barry. “Neem de eigenaar van de Turbo. Hij heeft een enorme liefde voor zijn Porsches. Samen met Dave Groeneveld - onze gecertificeerde Classic receptionist – heb ik met hem de probleemgebieden in kaart gebracht. Toen is besloten om de Turbo niet compleet te restaureren; de eigenaar vindt het helemaal niet erg dat je ziet dat zijn Turbo gebruikt is. Dat geeft ‘m juist wel wat; je hoeft de ziel niet uit de auto te poetsen. Dus heb ik alles gedaan om de techniek van de auto op een hoger plan te tillen, waarbij we ook optisch natuurlijk ook het een en ander hebben verbeterd.”

Kusje
Barry van den Haak pakte het op een manier aan die typisch bij de werkwijze van Porsche Centrum Amsterdam hoort: gedegen, met liefde voor het vak en uitsluitend met gebruik van originele onderdelen. Pakweg honderd uur is Barry van den Haak met de 993 Turbo bezig geweest. In die periode heeft de Classic monteur de eigenaar regelmatig op de hoogte gebracht van de vorderingen en kwam de enthousiaste klant regelmatig naar zijn ‘kindje’ kijken. “Bij het ophalen krijgt hij ook het Classic Technisch Certificaat mee en ook een documentatiemap met foto’s en verslagen van de werkzaamheden. Ons enthousiasme werkt aanstekelijk. Vaak krijg je een ‘klik’ met de eigenaren van een klassieke Porsche, want we begrijpen ze. Ik had laatst een klant die me vroeg om de auto elke week even en kusje te geven….”