Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche en Starwars presenteren Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter.

13 december 2019

Designers van Porsche en Lucasfilm Ltd. hebben gezamenlijk een fantasie-ruimteschip ontworpen dat het DNA van beide merken in zich draagt. De projectteams werkten gedurende twee maanden samen in de ontwerpstudio's in Weissach en San Francisco en creëerden een aantal ideeën en ontwerpen voor het fantasie-ruimteschip. Het resultaat is de ‘Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter’. Een gedetailleerd model van anderhalve meter lengte is deze maand te zien tijdens de filmpremière van ‘Star Wars: The Rise Skywalkers’ in Los Angeles.

Doug Chiang, vice-president en uitvoerend creatief directeur van Lucasfilm is blij met de samenwerking met Porsche. Hij heeft het project ervaren als een creatieve uitdaging die heeft geleid tot ‘buitengewone inspiratie’. “Het was een uitdaging om de stijl van Porsche in de wereld van Star Wars op te nemen en een iconisch nieuw ruimteschip te ontwikkelen dat zowel in de realiteit als in het filmuniversum zou kunnen bestaan.”

In tegenstelling tot het ontwerpen van een auto kreeg het ontwerpteam van Porsche nu volledig de vrije hand bij het ontwerpen van het ruimteschip. Het team van Style Porsche stond wel voor andere uitdagingen dan normaal: op het scherm is het ruimteschip slechts tweedimensionaal te zien, waar je bij een auto te maken hebt met een 3D-design dat je ook nog eens fysiek kunt ervaren. Bovendien worden de ruimteschepen in Star Wars meestal dynamisch weergegeven en zijn ze maar een kort moment zichtbaar - dus het ontwerp moet binnen enkele seconden overtuigen en ook onmiddellijk als Porsche-ontwerp herkenbaar zijn.

Een blik op de details toont verschillende functies die bekend zijn uit de Porsche-designtaal. De neus van het ruimteschip heeft raakvlakken met de zogenaamde ‘Air Curtains’, zoals die bij de Taycan een eenheid vormen met de koplampen. Naast de Porsche-typische vierpunts dagrijlichten komen ook de zogenaamde ‘Blasters’ terug in het ruimteschip, de kenmerkende torpedobuizen aan de voorzijde die de meeste Porsches hebben. Het achterrooster met de lamellen is geïnspireerd op dat van de huidige 911-generatie met het geïntegreerde derde remlicht. Ook heeft het ruimteschip de doorlopende lichtstrip aan de achterzijde, eveneens een typisch designelement van Porsche. De Porsche-ontwerpcriteria zijn ook in het interieur doorgevoerd: de instrumenten in de cockpit zijn duidelijk uitgelijnd met de as van de bestuurder en de lage zitpositie doet denken aan de sportieve ergonomie van de Porsche 918 Spyder. Bij de ‘Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter’ wordt ook een merkspecifiek basisprincipe gehanteerd: alle elementen aan de buitenkant moeten een duidelijke functie hebben; puur optische details die weinig ter zake doen zijn grotendeels achterwege gelaten.

“Onze samenwerking met Star Wars past perfect bij de lancering van de Taycan,” aldus Kjell Gruner, hoofd marketing bij Porsche. “De ontwerpteams hebben de verschillende werelden van Porsche en Star Wars gecombineerd, waardoor fans van beide merken nu een heel bijzonder presentje krijgen.” 

Via de website www.TheDesignerAlliance.com is het mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen en het voltooide ruimteschip te zien.