Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche fabriekscoureurs strijden om rijderstitel op Le Mans.

08 juni 2019

Nadat het Porsche GT-team de constructeurstitel van het FIA ​​WEC tijdens de vorige zes uur durende race op Spa-Francorchamps (België) al heeft behaald, richt de aandacht zich tijdens de 24 uur van Le Mans op de strijd tussen de Porsche-fabriekscoureurs voor het wereldkampioenschap. Tijdens de 24-uursrace op 15 en 16 juni gaat de kampioenschapstitel naar Kévin Estre (Frankrijk) en Michael Christensen (Denemarken) in de auto met startnummer 92, of Gianmaria Bruni (Italië) en de Oostenrijkse Richard Lietz in wagen 91. Net als in de zeer succesvolle race van vorig jaar zet Porsche tijdens Le Mans vier voertuigen in de GTE-Pro-klasse in. Drie klantenteams zorgen voor nog eens zes auto’s wat het totaal brengt op tien 374 kW/ 510 pk sterke Porsche 911 RSR’s.

De 24 uur van Le Mans wordt beschouwd als het meest prestigieuze langeafstandsevenement ter wereld. De eerste race werd al in 1923 gereden. Dit jaar staat de 87e editie van de 24-uursrace van Le Mans op het programma. In een race met vier klassen gaan 62 voertuigen zaterdagmiddag 15 juni van start; een record startveld op het 13,626 kilometer lange Circuit de la Sarthe. De baan is een combinatie van een permanente racebaan (Circuit Bugatti) en openbare wegen die tijdens het evenement afgesloten zijn voor verkeer. De beroemde Mulsanne straight fungeert meestal als de belangrijkste route tussen Le Mans en Tours. De snelle Porsche-bochten zijn beroemd en berucht. Hoge snelheden en smalle uitloopzones garanderen veel sensatie en spectaculaire races.

De Porsche GT Team rijders

De winnaars van 2018, Michael Christensen (Denemarken), Kévin Estre (Frankrijk) en Laurens Vanthoor (België), bundelen dit jaar hun krachten in de Porsche 911 RSR met startnummer 92. De zusterauto met nummer 91 wordt bestuurd door Gianmaria Bruni (Italië), Richard Lietz (Oostenrijk) en Frédéric Makowiecki (Frankrijk). De twee 911-racers van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship zijn uitgedost in de kleuren van het zeer succesvolle Noord-Amerikaanse Brumos Racing team. Earl Bamber (Nieuw-Zeeland), Nick Tandy (Groot-Brittannië) en Patrick Pilet (Frankrijk) delen het stuur van de RSR met startnummer 93. Sven Müller (Duitsland) en de twee Porsche Young Professionals Mathieu Jaminet (Frankrijk) en Dennis Olsen (Noorwegen), rijden in de Porsche met startnummer 94. Het Porsche GT-team uit de Amerikaanse endurance-serie won onlangs drie races op Sebring, Long Beach en Mid-Ohio.

Klantenteams

Met steun van de Amerikaanse acteur Patrick Dempsey staat het Porsche-klantenteam Proton Racing voor een uitdagende klus tijdens de 24-uursrace van Le Mans. Het team zet vier Porsche 911 RSR-racers in. Teameigenaar Christian Ried (Duitsland), Porsche Young Professional Matt Campbell (Australië) en Porsche Junior Julien Andlauer uit Frankrijk rijden de endurancerace in een Porsche met startnummer 77. In de zusterauto met startnummer 88 bundelt Porsche Young Professional Matteo Cairoli (Italië) zijn krachten met Satoshi Hoshino (Japan) en de Italiaan Giorgio Roda. Patrick Long (VS) deelt zijn Porsche met startnummer 99 met zijn landgenoot Tracy Krohn en Niclas Jönsson (Zweden). Het Italiaanse vader-zoon duo Louis en Philippe Prette en Vincent Abril (Frankrijk) binden de strijd aan in de Porsche 911 RSR met startnummer 78 van Proton Competition.

Het Project 1-team strijdt voor de titel in de GTE-Am-klasse met fabrieksrijder Jörg Bergmeister (Duitsland), Patrick Lindsey (VS) en Egidio Perfetti (Noorwegen). In hun eerste seizoen in de FIA ​​WEC gaat het Duitse klantenteam in Le Mans van start als leider in de strijd om zowel de constructeurstitel als de rijderstitel. Project 1 gaat met de Porsche 911 RSR met nummer 56 van start. Porsche Young Professional Thomas Preining (Oostenrijk) rijdt met twee Britse teamgenoten Benjamin Barker en Michael Wainwright in de auto van Gulf Racing met startnummer 86.

De successen van Porsche in Le Mans

Porsche is veruit het meest succesvolle merk in de bijna honderdjarige geschiedenis van de lange afstandswedstrijd in Frankrijk. Het merk heeft negentien algemene overwinningen en 107 klassewinsten behaald. Porsche-coureurs hebben veel records op het legendarische circuit neergezet. Zo behaalden Hans Herrmann (Duitsland) en Richard Attwood (Groot-Brittannië) de eerste algemene overwinning voor Porsche op Le Mans aan het stuur van een 917K. Een jaar later plaatsten Helmut Marko (Oostenrijk) en ‘onze’ Gijs van Lennep een afstandsrecord (5.335.31 kilometer) in een identieke auto. Dit record bleef liefst 39 jaar staan. 

De Porsche 911 RSR

De recentste versie van de Porsche 911 RSR die in Weissach is ontwikkeld beleefde in 2017 zijn debuut tijdens het WEC Sports Car World Championship op Silverstone. In het huidige seizoen 2018/2019 heeft de racer de eerste en tweede plaats behaald in de GTE-Pro klasse op Le Mans en ook de GTE-Am categorie klasse-overwinning. De watergekoelde 4.0-liter boxermotor is gebaseerd op de zevende generatie van de iconische 911 sportwagen en produceert ongeveer 374 kW/510 pk, afhankelijk van de restrictor.