Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche Museum viert 50ste verjaardag van iconische 917.

11 maart 2019

Het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen viert de 50ste verjaardag van de iconische 917, een halve eeuw nadat de beroemdste racewagen aller tijden in maart 1969 zijn debuut beleefde op de Autosalon van Genève. Het museum doet dit onder meer door het allereerste exemplaar van de 917 in de staat te herstellen zoals hij vijftig jaar geleden voor het eerst werd onthuld. De 917-001 onderging door de jaren heen verschillende veranderingen, maar is nu zo gerestaureerd dat zoveel mogelijk authentieke onderdelen behouden blijven, vertelt Achim Stejskal, directeur van het Porsche Museum.

De Porsche 917-001 markeerde het begin van een ongeëvenaarde racecarrière voor de 917. De auto was ontworpen voor races als de 24 uur van Le Mans en de WK’s voor merken. Deze specifieke wagen was de eerste van 25 racers die Porsche bouwde om te voldoen aan de vereiste typegoedkeuring. De hoofdontwerper van het project was Hans Mezger, die niet alleen verantwoordelijk was voor de luchtgekoelde 4,5-liter twaalfcilindermotor, maar ook voor de auto als geheel.

De 917-001 was bij zijn introductie in Genève nog gespoten in de kleuren wit met een groene neus, maar in hetzelfde jaar onderging het kleurenschema al een verandering. Op de IAA in Frankfurt stond de auto op de stand van Porsche in de kleuren wit en oranje. Toen Porsche later de overdracht aankondigde van zijn raceactiviteiten aan het J.W. Automotive Engineering team van de Brit John Wyer, kreeg de 917-001 opnieuw andere kleuren. Hij werd nu gepresenteerd in de kleuren van Gulf, de Amerikaanse oliemaatschappij en sponsor van het team: lichtblauw en oranje.

Na zijn eerste overwinning tijdens de 24 uur van Le Mans werd de 917-001 van Hans Herrmann en Richard Attwood in september 1970 omgebouwd tot zogeheten Kurzheck-versie. De 917-001 kwam in oktober 1970 in handen van Porsche Salzburg. Hij was voorzien van de rode livery van de auto die de race in Le Mans had gewonnen, inclusief startnummer 23.

Het succesverhaal van de 917 is legendarisch. De auto wist al in zijn eerste jaar een klinkende overwinning te behalen tijdens de 1.000 kilometer van Zeltweg in 1969. In 1970 behaalden Hans Herrmann en Richard Attwood de felbegeerde winst in Le Mans; het grootste motorsportsucces dat Porsche tot dan toe had behaald. Gijs van Lennep en Helmut Marko gingen een jaar later opnieuw met de overwinning naar huis. Na de verdere ontwikkeling van de 917 naar de 917/10 en 917/30 turbo-versies met meer dan 1.000 pk, domineerden George Follmer en Mark Donohue de Noord-Amerikaanse CanAm-serie in respectievelijk 1972 en 1973. Porsche-klanten profiteerden van de racetechniek mee nadat Porsche vanaf 1974 een gewijzigde versie van de turbotechnologie gebruikte in de legendarische 911 Turbo.

Restauratie van de 917-001 naar zijn oorspronkelijke staat van 1969

Monteurs van het museum, voormalige technici en ingenieurs uit Zuffenhausen en Weissach, het historisch archief van Porsche en een aantal partnerbedrijven hebben een jaar gewerkt aan de restauratie van de originele 917-001. Het project was vanaf het begin bijzonder uitdagend vanwege de vele gedaanteveranderingen die de auto in zijn tijd als test- en presentatieauto onderging. De hoogste prioriteit was het behoud en hergebruik van de originele materialen van de auto, voor zover dat mogelijk en technisch haalbaar was.

Bij de restauratie werden de onderdelen uitvoerig bestudeerd, om zo te kunnen bepalen of ze origineel waren en hergebruikt konden worden. Daarbij maakten de restaurateurs gebruik van historische ontwerptekeningen en foto's. De onderdelen van de voor- en achterkant van de racer werden minutieus gereproduceerd met behulp van de modernste 3D-technologieën waarbij het restauratieteam de originele ontwerptekeningen gebruikte. De technici van het museum herstelden ook het achterste deel van het aluminium spaceframe met behulp van de originele documenten uit het fabrieksarchief. De intensieve werkzaamheden hebben geleid tot de presentatie van de 917-001 die vijftig jaar later in het Porsche Museum is te zien, gerestaureerd in de oorspronkelijke staat van 1969.

Speciale tentoonstelling in het Porsche Museum

Het Porsche Museum eert de vijftigjarige jubilaris met een uitgebreide speciale tentoonstelling getiteld ‘Colors of Speed ​​- 50 Years of the 917’ die van 14 mei t/m 15 september 2019 is te bezoeken. Porsche heeft voor deze gelegenheid liefst veertien legendarische modellen bijeengebracht – waaronder tien 917 racers – die gezamenlijk 7.795 pk’s bij elkaar brengen. Het Porsche Museum toont daarnaast voor het eerst een 917 conceptstudie, als eerbetoon aan de eerste overwinning op Le Mans in 1970. De rood-witte showcar was door een klein team van ontwerpers en ingenieurs gebouwd, maar door de deelname van Porsche in de LMP1-categorie van het FIA World Endurance Championship (WEC) bleef het bij een conceptstudie. Een selectie raceposters en 917-memorabilia completeert de speciale tentoonstelling. Zo is in de museumshop bijvoorbeeld een roze barbecueschort te koop, geïnspireerd op de unieke 917/20 uit 1971, bijgenaamd de ‘Rosa Sau’. Ook brengt het museum een boek over de 917 uit ter gelegenheid van de verjaardag van de legendarische racer.