Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche start Formule E-debuut met podium.

25 november 2019

Het TAG Heuer Porsche Formule E-team is het debuutseizoen 2019-2020 in het Formule E-kampioenschap ijzersterk begonnen. In de eerste race van het nieuwe seizoen, de Diriyah E-Prix nabij Riyad in Saoedi-Arabië, eindigde de Duitse coureur André Lotterer gisteren voor het team als tweede. In de tweede en afsluitende race van het weekeinde was zijn Zwitserse teamgenoot Neel Jani vandaag op de 15e* plaats de best geklasseerde Porsche-coureur.

Er werd met spanning uitgekeken naar het wedstrijddebuut van het TAG Heuer Porsche Formule E-team, dat een nieuw hoofdstuk toevoegt aan de rijke autosporthistorie van het merk. De deelname met een eigen fabrieksteam aan het internationaal sterk groeiende Formule E-kampioenschap past perfect bij Porsche’s elektrificatiestrategie, met de nieuwe Taycan als eerste geheel elektrisch aangedreven Porsche.

Sterk begin

Na de officiële testdagen, die medio oktober in Valencia plaatsvonden, volgde nu in Saoedi-Arabië de racepremière tijdens het eerste weekeinde van het seizoen, met direct twee te rijden races. Porsche begon meteen sterk met de eerste podiumplaats in Race 1 en daarmee ook de eerste kampioenschapspunten.

André Lotterer, drievoudig winnaar van de 24 Uur van Le Mans en voormalig wereldkampioen in de sportwagens, begon gisteren vanaf de zevende startplaats, reed een sterke inhaalrace en kwam uiteindelijk op het 2,494 kilometer lange stratencircuit als tweede aan de finish. Teamgenoot Neel Jani kon vanwege een gele-vlagsituatie aan het einde van de kwalificatie zijn trainingstijd niet verbeteren en moest daarom genoegen nemen met de 20e startplaats. In de race werd hij als 17e geklasseerd.

Voor de tweede race van het weekeinde kwalificeerden Lotterer en Jani zich respectievelijk als tiende en 19e. In een turbulente wedstrijd met meerdere safety-carfases en full-course-yellows alsmede diverse bestraffingen verloor Lotterer wat terrein en werd uiteindelijk als 16e* geklasseerd, terwijl Jani enkele plaatsen wist goed te maken en als 15e* over de eindstreep kwam.

Megadebuut

Michael Steiner, als lid van de raad van bestuur van Porsche AG verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling, zei: “Dit had ik niet verwacht. We zijn er trots op bij onze eerste race gelijk op het podium geëindigd te zijn.” Fritz Enzinger, hoofd Porsche Motorsport, verklaarde: “Porsche kan het ook elektrisch. Ongelooflijk: onze eerste race en gelijk al op het podium. De inzet in de afgelopen anderhalf jaar is het waard geweest.” Coureur André Lotterer stelde: “Een megadebuut voor ons allemaal. Toen ik het team een paar weken geleden zei dat ik op het podium wilde eindigen, keken ze me allemaal aan alsof ik gek was. Nu is het ons gelukt, met hard werken en een beetje geluk. Een tweede plaats om mee te beginnen is bepaald een opsteker.”

Het Formule E-seizoen wordt op 18 januari voortgezet in Santiago de Chile.