Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Sonderwünsche: 13 weetjes over de Porsche Exclusive Manufaktur

25 juli 2017

Individualiteit is onlosmakelijk met Porsche verbonden. Sterker nog, het is de basis van het merk. Ferry Porsche bouwde in 1948 namelijk zijn eigen droomauto omdat hij niets kon vinden dat aan zijn wensen voldeed. Al sinds de jaren ’50 stelt Porsche alles in het werk om te voldoen aan zogenaamde Sonderwünsche. In 1986 was Porsche zelfs de eerste autofabrikant die daarvoor een speciale afdeling opzette: Porsche Exclusive. Nu zet het sportwagenmerk de volgende stap met de Porsche Exclusive Manufaktur.

De Porsche Exclusive Manufaktur is gevestigd in een rustiek industrieel pand in Stuttgart Zuffenhausen, de thuisbasis van Porsche. Als vanouds vult deze maatwerkafdeling individuele wensen in met handwerk. De 13 belangrijkste weetjes op een rij.

 1. De reparatieafdeling van Porsche werkt al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw aan speciale orders. De eerste gedocumenteerde Sonderwunsch kwam echter in 1962 van de industrieel Alfred Krupp von Bohlen und Halbach. Hij bestelde een Porsche 356 B Coupé met een achterruitenwisser.
   
 2. Tot en met de jaren ’80 lag de Sonderwunsch-focus vooral op sportiviteit: van motortuning tot en met onderstelaanpassingen. Gaandeweg kwam er ook steeds meer vraag naar interieuraanpassingen (hout, leder, hifi) en uiterlijke modificaties (spoilers en skirts).
   
 3. In 1983 bouwde Porsche één straatlegale uitvoering van de 935 raceauto. Dit model met 409 pk wordt nu gezien als het startpunt van Porsche Exclusive.
   
 4. In 1986 was Porsche Exclusive de eerste maatwerkafdeling van een autofabrikant. Voor elke modelreeks ontwikkelde het een eigen maatwerkcatalogus. Vandaag kunnen klanten kiezen uit ruim 600 exclusieve opties.
   
 5. In 2017 wordt Porsche Exclusive de Porsche Exclusive Manufaktur. Dit valt samen met de introductie van de 911 Turbo S Exclusive Series.
   
 6. De Porsche Exclusive Manufaktur heeft een oppervlakte van 1.500 m2 en beschikt over 13 aparte werkplaatsen.
   
 7. Bij de Porsche Exclusive Manufaktur werken 180 specialisten.
   
 8. In 2016 ondergingen 15.000 Porsches een behandeling bij de Porsche Exclusive Manufaktur.
   
 9. De top 3 van bestellingen bij de Porsche Exclusive Manufaktur: het Porsche logo op de hoofdsteunen, het sportuitlaatsysteem en gelakte wielen.
   
 10. Zo’n 40% van alle nieuw geleverde 911 modellen heeft tegenwoordig één of meer accessoires van de Porsche Exclusive Manufaktur
   
 11. Als het om exterieurkleuren gaat, zijn de mogelijkheden vrijwel onbegrensd. Er zijn tinten waarbij de kleur verandert afhankelijk op basis van de kijkhoek. Hiervoor worden kristallen gebruikt die ook worden ingezet bij de productie van Eurobiljetten. Deze kristallen worden tot op de milligram nauwkeurig afgewogen geleverd bij de Porsche Exclusive Manufaktur. Achteraf moet het daadwerkelijke gebruik worden aangetoond.
   
 12. De Porsche Exclusive Manufaktur staat altijd open voor ideeën en maakt op basis daarvan ook gelimiteerde series op aanvraag van bijvoorbeeld wereldwijde importeurs. Het meest recente voorbeeld is de 911 Targa 4S Exclusive Alex Edition, die in een oplage van 25 exemplaren speciaal voor de Nederlandse markt wordt gebouwd.
   
 13. Recente hoogtepunten uit de historie van de Porsche Exclusive Manufaktur zijn de Exclusive Series als de 911 Sport Classic uit 2009 (250 exemplaren) en de 911 Speedster (2010, 356 exemplaren).

Ook leuk om te weten:

14. Porsche Centrum Amsterdam is de enige officiële Exclusive Manufaktur Partner in Nederland.

15. In 2016 zijn wij uitgeroepen tot beste Exclusive Manufaktur Partner ter wereld en hier zijn wij enorm trots op!