Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Succesvolle première Porsche Cayman GT4 Clubsport Endurance Trophy.

20 mei 2019
  • Twee wedstrijden voor groot publiek in voorprogramma DTM Zolder
  • Oud-F1-coureur en Porsche-ambassadeur Robert Doornbos maakt comeback
  • Gelijkwaardige strijd met identieke Porsche Cayman GT4 Clubsports

Bij de seizoensstart van het Belcar Belgian Endurance Championship op het circuit Zolder in België beleefde ook de Porsche Cayman GT4 Clubsport Endurance Trophy zijn première. Als separate merkencup binnen de Belcar-serie is deze klasse opgezet voor de dit jaar nieuwe Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Ter gelegenheid van de start kwam niemand minder dan oud-Formule 1-rijder en Porsche-ambassadeur Robert Doornbos als gastrijder in actie.

Veel belangstelling voor Clubsport-segment

“Naast de wat snellere Porsche Carrera Cup richt Porsche zich ook steeds meer op het Clubsport-segment, met name voor amateurrijders die op het circuit de fascinatie van het racen met Porsches willen beleven”, zegt Paul van Splunteren, SVP Pon Luxury Cars. “De Cayman GT4 Clubsport, die in zijn huidige generatie begin dit jaar werd geïntroduceerd, past daar perfect bij. Wereldwijd is er al heel wat belangstelling voor de auto, die ook al diverse racesuccessen heeft behaald. Wie dan in het Clubsport-segment verder wil, kan kiezen voor de 911 GT2 RS Clubsport, terwijl de vorig jaar gepresenteerde 935 natuurlijk de meest extreme variant voor op het circuit is.”

Doornbos: “Lekkere auto om mee te rijden”

De 718 Cayman GT4 Clubsport is voorzien van een in het midden geplaatste 313 kW/425 pk sterke 3,8-liter zescilinder boxermotor en een zesversnellingsbak met PDK. Uiteraard voldoet de auto aan alle veiligheidseisen van de internationale autosportfederatie FIA inclusief rolkooi en Recaro-racestoel. Ook het remsysteem is speciaal aangepast op circuitgebruik. “Een heel lekkere auto om mee te rijden”, concludeerde Robert Doornbos na zijn eerste race-ervaringen met de Porsche op het circuit van Zolder. “Hij is goed in balans, reageert goed op de input van de rijder en doet geen onverwachte dingen, waardoor hij ook voor mensen met minder ervaring prima te rijden is.”

Overwinning in eerste race

Samen met Paul van Splunteren vormde Robert Doornbos een rijdersduo voor de openingswedstrijd van de Porsche Cayman GT4 Clubsport Endurance Trophy, die in het kader van de Belcar-serie werden verreden in het voorprogramma van de Duitse toerwagenserie DTM. Voor een groot publiek op het circuit van Zolder werden twee races afgewerkt, waarbij Van Splunteren en Doornbos met hun door het team GP Elite ingezette Porsche Cayman GT4 Clubsport in de eerste race de overwinning in de klasse binnenhaalden. Doornbos nam de start voor zijn rekening en halverwege de race nam Van Splunteren het stuurwiel over, waarna hij de zege naar huis reed. “Ik moest wel hard werken om onze positie te verdedigen, maar het is mooi dat het is gelukt”, zei Van Splunteren na afloop.

“Veel plezier gehad”

De tweede race vond plaats op een natte baan na een enorme hoosbui. Ditmaal reed Van Splunteren als eerste, waarna Doornbos de auto overnam. De derde plaats in de klasse was het resultaat. “De afstelling van onze auto was bepaald niet optimaal”, aldus Doornbos. “De baan droogde eerder op dan verwacht, terwijl onze afstelling meer voor een natte baan was. Daardoor konden we geen vuist maken, maar we hebben wel veel plezier gehad. De Porsche Cayman GT4 Clubsport Endurance Trophy is echt een heel leuke klasse. Omdat de auto’s zo gelijkwaardig zijn, zijn de verschillen erg klein en dat geeft een leuke strijd.”

Tevreden met seizoensstart

Ook Paul van Splunteren kijkt tevreden terug op de seizoensstart. “Het was natuurlijk geweldig dat iemand als Robert meteen ‘ja’ zei op de vraag of hij als gastrijder wilde meedoen. Hij heeft met al zijn ervaring de anderen ook geholpen en het was leuk om te zien dat hij het goed naar zijn zin had. Ik zie veel potentieel in deze klasse en verwacht dat het veld in de loop van het seizoen nog wel wat zal groeien. Dit was in ieder geval een heel goed begin!”