Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Van ‘dame’ tot ‘Moby Dick’: de opvallendste bijnamen voor Porsches

02 oktober 2017

Vandaag is het ‘Name your car day’ – dé dag om je auto een naam te geven. Nu hebben alle Porsches al een typeaanduiding, maar op ‘Name your car day’ gaat het om de meest creatieve, opvallende en originele bijnamen. Veel Porsches hebben er een gekregen: van ‘dame’ via ‘het roze varken’ tot ‘Moby Dick’.

Straatmodellen van Porsche hebben altijd een sterke aantrekkingskracht gehad en zijn daardoor gevoelig voor bijnamen. De ene is overigens vleiender dan de andere.

  • Dame: de Porsche 356 werd vanwege zijn elegante uiterlijk intern ‘dame’ genoemd. Deze bijnaam werd ook door de buitenwereld overgenomen.
  • Butzi-Wagen: de 911 werd ontworpen door Ferdinand Alexander Porsche, die ook wel ‘Butzi’ werd genoemd. Zijn creatie werd logischerwijs de ‘Butzi-Wagen’. Andere bijnamen van de 911 zijn ‘neun-elfer’ of ‘elfer’.
  • VoPo: de samen met Volkswagen ontwikkelde 914 ging al snel door het leven als ‘VoPo’ (Volkswagen-Porsche). Hij stond vanwege zijn hoekige vormen ook wel bekend als ‘Kohlenkasten’ (kolenbak).
  • Sharknose: de Porsche 928 kreeg door zijn scherp gelijnde neuspartij de bijnaam ‘sharknose’. Bij het inschakelen van de verlichting kwamen echter bolle ‘kikkerogen’ tevoorschijn.
  • Widowmaker: de eerste Porsche 911 Turbo (type 930) was buitengewoon krachtig. Zo krachtig dat hij veel van zijn bestuurder vroeg, té veel van sommige bestuurders. En zo kreeg hij de bijnaam ‘widowmaker’. Ook latere 911 GT2 modellen werden wel als ‘widowmaker’ bestempeld.

Naast straatauto’s zijn er ook veel racewagens van Porsche die een bijnaam kregen. De achtergrond van die bijnamen is heel divers. Soms komen daarbij zelfs varkens om de hoek kijken.

  • Alubüchsle: de eerste Porsche die deelnam aan de 24 Uur van Le Mans was een 356 die grotendeels uit aluminium was opgetrokken. Van de technici kreeg hij daarom de koosnaam ‘Alubüchsle’, ofwel ‘aluminium blikje’.
  • Dreikantschaber: de Porsche 356 B 2000 GS-GT Coupé uit 1963 was opmerkelijk hoekig van vorm. Daarom werd hij ook wel ‘Dreikantschaber’ of ‘verfkrabber’ genoemd. Deze ‘verfkrabber’ won overigens wel de Targa Florio van 1963.
  • Mary Stuart kraag: de 911 Carrera RSR 3.0 van 1973 had een achterspoiler die de gehele breedte van de auto tot en met de wielkasten omvatte. Vandaar de bijnaam ‘Mary Stuart kraag’.
  • Pink pig: designer Anatole Lapine besloot een Porsche 917/20 uit te voeren in roze. Vervolgens werden op de carrosserie diverse anatomische onderdelen van het varken aangegeven. De bijnaam ‘roze varken’ was dan ook een kwestie van oorzaak en gevolg. Deze bolide werd ook wel ‘dikke Bertha’ of de ‘truffeljager uit Zuffenhausen’ genoemd.
  • Hippie car: in 1970 kwam er bij de 24 Uur van Le Mans een Martini Porsche 917 aan de start in een nogal psychedelisch aandoende paars-groene kleurstelling. En dus werd de auto ook bekend als ‘hippie car’.
  • Moby Dick: de 935/78 raceauto was op Le Mans goed voor een vermogen van 750 pk en bij sprintraces zelfs voor 845 pk. Zijn bijnaam dankt hij echter aan de combinatie van de witte lak en het massieve voorkomen, waardoor de link naar de bekende witte walvis van Herman Melville snel was gelegd.
  • Turbopanzer: de indrukwekkend ogende Porsche 917/30 met zijn tot wel 1.500 pk sterke V12 turbo versloeg de concurrentie in de Can-Am series van 1972 niet, maar verpletterde deze simpelweg. Vandaar de bijnaam ‘Turbopanzer’ (turbopantser).