Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Amsterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Witte raven

01 september 2022

Amsterdam, 01.09.2022. 

Of het nu over de 986 van de allereerste generatie gaat of over de laatste generatie 982: Boxsters behoren tot 's werelds puurste en best sturende sportwagens ter wereld en bieden onversneden rijplezier. Porsche Centrum Amsterdam heeft van beide series een fabrieksnieuw exemplaar voor je klaar staan. Hun overeenkomst: het zijn beide witte raven die wereldwijd nauwelijks zijn te vinden.  

Porsche is momenteel een van de meest succesvolle sportwagenfabrikanten ter wereld. Daardoor zou je bijna vergeten dat het er in Stuttgart-Zuffenhausen in de vroege jaren negentig een stuk minder florissant uitzag. Porsche zat diep in de rode cijfers en had een model nodig dat de firma er weer bovenop kon helpen. Dat model kwam in 1996 op de markt: de 986 Boxster, de benchmark binnen zijn klasse. Het nieuwe model had het DNA van de roemruchte 550 Spyder uit 1953, die met zijn middenmotor de harten van sportwagenliefhebbers sneller deed slaan. 

De 986 Boxster legde Porsche geen windeieren. Tussen 1996 en 2003 was de 986 Boxster het best verkochte model van Porsche tot de Cayenne vanaf 2003 dat estafettestokje overnam. Mede dankzij de Boxster schreef het merk weer zwarte cijfers. In 2004 stopte de productie van de eerste generatie na 169.555 exemplaren. Inmiddels zijn we aanbeland bij de vierde generatie; de Boxster is nog onverminderd populair.

Fabrieksnieuw

Sales Executive Etienne Oomen van Porsche Centrum Amsterdam maakt nog net geen vreugdedansje, maar het feit dat twee van de meest mooiste Boxsters ter wereld in de showroom aan de Sijsjesbergweg te koop staan geeft hem alle redenen. Tussen de 986 Boxster 2.7 in Artic Silber en de gelimiteerde 982 Boxster 25 Years in Jet Black Metallic zit weliswaar ruim twintig jaar leeftijdsverschil, maar desondanks zijn ze met een kilometerstand van respectievelijk 2.183 miles en nul kilometer beide fabrieksnieuw.

Sammlerstück 

Bij de Boxster 986 ga je terug in de tijd, vertelt Etienne. “De auto oogt nieuw, ruikt nieuw en is nieuw. Hij komt oorspronkelijk uit California en is in 2000 gekocht door een inwoner van Seaside die ‘m cadeau deed aan zijn vrouw. Zij heeft er echter nauwelijks mee gereden vanwege problemen met haar heup. Nadat haar man was overleden, stond hij altijd binnen in een geklimatiseerde garage. Tot 2007 is de Boxster aangemeld geweest, maar er is tot 2017 niet meer mee gereden. In 2017 overleed de vrouw en ging de auto naar een Porsche dealer waar hij uiteindelijk door een Nederlandse liefhebber is gekocht. Die heeft er in Amerika een paar honderd miles mee gereden en ‘m daarna in zijn bedrijfsruimte weggezet. Omdat zijn verzameling wat groot begint te worden, heeft hij Porsche Centrum Amsterdam gevraagd hem aan een liefhebber te verkopen. Dat doen we uiteraard graag. Dit ‘Sammlerstück is ongetwijfeld de Boxster met de laagste kilometerstand ter wereld.”

Jubileummodel

Ook aan de Boxster 25 Years zit een bijzonder verhaal. Porsche vierde vorig jaar de 25ste verjaardag van de Boxster met dit speciale jubileummodel. Als basis dient de 718 Boxster GTS 4.0; hij is van alle toeters en bellen voorzien, meldt Etienne. Opvallend zijn de details in de kleur Neodyme, een bruintint met een koperachtige gloed die de concept car uit 1993 ook had. Deze kleur was aangebracht op de voorspoiler, de luchtinlaten op de flanken, de belettering en de tweekleurige 20-inch wielen. “Van dit model zijn wereldwijd maar 1.250 exemplaren op de markt verschenen, de meeste in GT-zilver, maar ook een enkele in Jet Black Metallic. Zo’n exclusieve uitvoering hebben we nu in Amsterdam – ongekentekend en met nul kilometer,” vertelt Etienne Oomen.

Porsche DNA

Natuurlijk is er gedurende in de 26 jaar dat Porsche de Boxster produceert, is er technisch wel wat veranderd, grijnst Etienne. “De ongeblazen 2.5-liter boxermotor van de 986 levert 204 pk. De Porsche Boxster 25 Years heeft de 400 pk sterke, atmosferische 4.0-liter zescilinder boxermotor van de 718 Boxster GTS 4.0. Een groot verschil inderdaad. Maar beide Boxsters hebben ook een overeenkomst: ze zitten bomvol Porsche DNA.”